Tarragona

La burocràcia frena un pla perquè la petroquímica de Tarragona deixi d'utilitzar aigua potable

La situació d'extrema sequera que està patint Catalunya fa que cada gota d'aigua sigui necessària i s'hagi d'utilitzar de manera responsable. Davant d'aquest context, amb l'amenaça de restriccions per a l'ús domèstic, sorprèn que hi hagi indústries que consumeixen aigua potable. És el cas del sector petroquímic de Tarragona que consumeix, cada any, l'aigua potable equivalent a la capacitat dels pantans de Siurana i Riudecanyes junts. L'ACA té damunt la taula un projecte perquè aquest sector utilitzi aigua reciclada però no podrà aplicar-se, almenys, fins al 2011.

Actualitzat

La petroquímica no és l'únic cas. L'empresa Repsol també agafa aigua del riu Gaià a través d'un embassament. En el moment en què aquestes gran empreses utilitzin aigua reciclada, es podria recuperar part del cabal ecològic del riu.

Si es pogués aprofitar tota l'aigua potable que avui consumeix la petroquímica de Tarragona, procedent del riu Ebre, es podria abastir la ciutat de dos a tres anys i els recursos del Camp de Tarragona podrien augmentar en una quarta part.

L'ACA està estudiant un pla per fer-ho però sembla que està aturat per problemes burocràtics des de fa uns 4 anys. Així doncs, el projecte no podrà aplicar-se fins, almenys el 2011, quan aquestes indústries s'abastiran de l'aigua de les depuradores de Salou i Vila-seca.

Situació d'emergència segons el Ministeri de Medi Ambient

Les pluges dels darrers dies no han millorat gaire el nivell dels pantans i dels embassaments catalans. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves a les conques internes catalanes se situen en el 21,11%, gairebé la meitat que ara fa un any.

Una dada més negativa és la que ofereix el Ministeri de Medi Ambient que situa les reserves catalanes en un 19,9%. Aquesta xifra estaria per sota del 20% a partir del qual es considera que s'entra en una fase d'emergència i es poden començar a fer restriccions d'aigua potable en l'àmbit domèstic.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut