El sector agrari i ramader demana a la Generalitat que simplifiqui tot aquest reguitzell de tràmits (CCMA)

La burocràcia desborda pagesos i ramaders: "Perds la il·lusió, a cada pas trobes un mur"

Fer gestions en una finca agrícola o ramadera s'ha convertit en un malson i alguns productors es plantegen llançar la tovallola

RedaccióActualitzat

Agricultors i ramaders, sobretot els joves, aixequen la veu per les traves que els imposa la burocràcia quan volen arrencar nous projectes. Molts diuen que, davant l'allau de tràmits i de paperassa, es plantegen llançar la tovallola.

Fer qualsevol gestió en una finca agrícola o ramadera s'ha convertit en un malson i les normatives són cada vegada més exigents. Això fa que alguns productors es plantegin si val la pena tirar endavant el negoci. 

Ricard Torras, ramader de Salers El Vinyés d'Avinyó, al Bages, reconeix:

"Ens sobrepassa la pressió de tanta burocràcia." 

A la granja el Mimó, a Vacarisses (Vallès Occidental), han projectat una formatgeria a partir de la llet de les seves 150 cabres.

Estan a punt d'exhaurir les ajudes europees per a joves pagesos de nova incorporació. Dos anys després de batallar amb la paperassa, encara els queden un munt de tràmits per poder tirar endavant l'obrador. Merlès Martínez explica:

"Ens demanen un pla urbanístic, un projecte d'impacte ambiental, els permisos sanitaris, han de venir a certificar-nos... perds la il·lusió, a cada passet que fas, t'hi trobes un mur". 

Des del sector es demana a la Generalitat que simplifiqui tot aquest reguitzell de tràmits. El departament diu que treballa per agilitzar els tràmits, però que s'ha de complir la normativa europea i garantir la seguretat alimentària.

Recupera el reportatge complet aquí:

ARXIVAT A:
AgriculturaMedi ambientRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut