Un nen amb insuficiència respiratòria tractat amb oxigen

La bronquiolitis ja ha arribat al pic i Nadal serà el punt àlgid de la grip, segons Salut

Salut multiplica gairebé per 5 la dotació econòmica a l'atenció primària i la dobla als hospitals durant l'hivern, si es compara amb l'any passat

Actualitzat

Comença el fred i ja són aquí la grip i les afeccions respiratòries, que conviuen amb la covid. Després de dos anys amb una circulació pràcticament anecdòtica d'aquests virus, és la primera temporada que s'espera que tinguin una incidència similar a la de l'etapa precovid.

Les bronquiolitis en nadons han arribat abans i han tingut un impacte més gran i també circulen altres virus respiratoris que cal tenir en compte. Com cada hivern, el departament posa en marxa un pla amb més llits i personal per fer front a l'època més complicada de l'any.

Aquest divendres, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat una injecció econòmica per als pròxims 4 mesos que triplica la de l'any passat. S'arriba als 45 milions d'euros, 31 més que el 2021.

Amb les mesures, el govern també fa passos per acostar posicions amb el sector sanitari. Diversos sindicats s'han afegit a la crida de Metges de Catalunya per anar a la vaga a finals de gener.
 

Triple epidèmia: grip, covid i brionquiolitis

El context epidemiològic d'enguany està marcat per la coexistència de diversos virus. El conseller assegura que les dades mostren que baixa la corba de la bronquiolitis, que ha estat molt alta.

El pic de la grip arribarà per Nadal i es continua seguint amb atenció el comportament de la covid, "que encara existeix", alerta Balcells.

Cada hivern és difícil, amb la covid la grip havia quedat amagada. Ara tornem a estar en una situació complicada, amb una triple epidèmia. No és res extraordinari que el sistema no pugui atendre i absorbir.

La doctora Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, hi ha posat dades més concretes. Les taxes d'infecció respiratòria aguda van pujant. Aquesta setmana s'han enfilat un 7% respecte als últims 7 dies.

 

La previsió és que continuïn augmentant, sobretot a causa de la grip, que ha vingut tres setmanes abans del que tocava. Els més afectats són les persones "de les edats més joves". A banda, hi ha cocirculació amb virus respiratoris.

Ja s'ha passat el pic de bronquiolitis, però les taxes són altes, sobretot en nadons. El virus de la covid està en situació de frenada i representa un 16% dels virus que circulen. A França i a Itàlia torna a pujar, per la qual cosa hem d'estar amatents.

Ara hi ha 30 persones a l'UCI per covid i unes 800 d'hospitalitzades també amb covid. Salut també explica que hi ha un 73% de persones de més de 80 que ja porten la segona dosi de record.

La situació en hospitals grans, com a les urgències del Vall d'Hebron de Barcelona, és d'un ritme similar al que hi havia abans de la covid. Preocupa què pot passar amb la grip, després de veure la quantitat de bronquiolitis.

S'han introduït novetats, com una unitat de curta estada: habitacions al mateix servei d'urgències, per a 3 o 4 dies. També fan hospitalitzacions a domicili, tal com es pot veure en aquest reportatge.

 

El pla d'urgències de Salut durant l'hivern

El conseller Balcells ha presentat el Pla Integral d'Urgències de Catalunya, el PIUC, que s'activa cada hivern.

Ha remarcat que es reforça especialment "l'atenció primària i comunitària". Durant quatre mesos s'hi destinaran 16 milions d'euros, gairebé 5 vegades més que els 3,5 de l'any passat.

Segons Balcells, això permetrà que cada centre, "de mitjana", tingui tres professionals més. Poden ser perfils com el dels professionals d'infermeria, metges, metgesses o administratius.

És un reforç importantíssim davant la pressió assistencial i la crònica falta de professionals. També es poden contractar altres perfils que puguin donar l'atenció necessària.

L'atenció primària "s'iguala a l'hospitalària", explica, per afrontar "amb més garanties una temporada que es preveu complicada".

El conseller de Salut ha presentat el pla per fer front a la triple epidèmia de virus respiratoris, grip i covid (ACN/Norma Vidal)

En el cas dels hospitals, segons el conseller, el pressupost es multiplica per 2 si es compara amb les mateixes dates del 2021: de 8 a 16 milions d'euros. També es dobla el pressupost respecte a fa un any als centres d'internament sociosanitari.

En cas que es pugui contractar personal, es farà. I si no és possible, és una bossa per fer el que convingui en funció de les necessitats de cada centre, com ara suplències. Estem parlant d'una bossa de recursos econòmics.

"Som conscients de la manca de professionals", ha admès Balcells, que ha concretat que cada centre té autonomia per decidir com gestionar millor la situació i fer front a necessitats concretes.

Dins del PIUC també hi ha una partida de 10 milions "per a contingències, per si cal incrementar activitat o transport sanitari".

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut