L'estudi menciona l'impacte que tenen iots i avions privats en l'escalfament global (ACN/Lluís Sibils)

La bretxa de les emissions: calen 1.500 anys per contaminar tant com l'1% més ric

Segons un nou informe d'Oxfam Intermón, el 99% més pobre de la humanitat tardaria un miler i mig d'anys a generar les emissions que els milmilionaris més rics produeixen en un any

RedaccióActualitzat

1.500 anys per generar les emissions que l'1% dels milmilionaris més rics produeixen en un any. Això és el que es calcula que qualsevol persona que pertanyi al 99% més pobre de la humanitat tardaria a contaminar, segons Oxfam Intermón.

Així ho indica el darrer informe de l'ONG, titulat "Igualtat climàtica: un planeta per al 99%", una investigació feta juntament amb l'Institut de Medi Ambient d'Estocolm, que analitza les emissions lligades als hàbits de consum dels diferents grups de renda el 2019, l'últim any del qual es disposen dades.

El document revela que l'1% més ric de la població mundial contamina tant com els dos terços més pobres, és a dir, 77 milions de persones envers 5.000 milions de persones.

Així, basat en aquestes dades, l'1% més ric de la població mundial va generar l'any 2019 el 16% de les emissions de carboni globals, el mateix que generen els dos terços més pobres de la població.

L'anàlisi estima que les emissions generades per aquest 1% més ric aquell any són prou altes per a provocar 1,3 milions de morts per calor.

El text s'ha publicat quan falten menys de dues setmanes per a l'inici de la cimera del clima de Dubai, coneguda com a COP28.


Iots, avions privats i inversions en combustibles fòssils

Segons Oxfam, l'estudi revela la bretxa "enorme" entre la petjada de carboni dels més rics i el gruix de la població mundial.

Això s'explica, d'acord amb l'ONG, perquè els que tenen més diners tenen un estil de vida i inversions en indústries contaminants com els combustibles fòssils que impulsen l'escalfament global.

Com a exemple, l'informe menciona l'impacte que té l'ús de iots i avions privats. La responsable de Justícia Climàtica d'Oxfam Intermón, Lourdes Benavides, destaca:

"Els principals contaminadors del planeta, les corporacions de combustibles fòssils i els superrics del món, són els principals responsables de la crisi climàtica".

A més, es preveu que el 2030 les emissions d'aquest 1% més ric de la població multiplicaran per més de 22 el límit de les emissions considerat segur per mantenir l'escalfament global per sota del límit d'1,5 °C, el límit fixat en l'Acord de París.

L'1% més ric d'Espanya hauria de reduir un 95% les emissions per limitar l'escalfament

A l'estat espanyol, apunta l'organització, l'1% de la població amb més ingressos hauria de reduir les emissions en un 95% d'aquí al 2030 per limitar l'augment de la temperatura a 1,5 °C.

A més, estima l'organització, el 10% de les persones amb més ingressos de l'Eestat (4,7 milions) va generar gairebé una tercera part de totes les emissions. Això equival a les emissions del 53% de les persones amb menys ingressos (24,8 milions).


Els pobres, els que pateixen més les conseqüències

La publicació posa de manifest que els fenòmens meteorològics extrems, com les sequeres, les inundacions o les tempestes, són cada vegada més freqüents i virulents, i avisa que, tanmateix, són les persones i els països més rics els que estan "més aïllats de la catàstrofe climàtica que han generat".

Així, apunta l'informe, qui pateix més els efectes dels impactes climàtics "de manera desproporcionada" són precisament les persones en situació de pobresa, les dones i nens, les comunitats indígenes i la població dels països del Sud global, que la pateixen alhora que augmenten la bretxa de la desigualtat.

Per exemple, la investigació apunta que la xifra de morts a causa d'inundacions en els països on la desigualtat és més greu és set vegades més alta. Per això, l'ONG constata que el canvi climàtic "ja intensifica" les desigualtats, tant dins els països com entre països diferents.

Segons les Nacions Unides, més del 91% de les morts relacionades amb desastres climàtics o meteorològics els darrers 50 anys s'han produït al Sud global.


Més impostos als rics i a qui més contamina

En aquest context, Oxfam assenyala que aplicar un impost del 60% sobre els ingressos de l'1% més ric reduiria les emissions de carboni en un volum equivalent a xifres properes a les emissions totals del Regne Unit en un any i permetria recaptar 6,4 bilions de dòlars l'any.

"Aplicar impostos a la riquesa extrema augmenta les nostres possibilitats de combatre la desigualtat i la crisi climàtica", reivindica Benavides.

L'organització també considera que caldria un impost sobre la riquesa dels milionaris i els multimilionaris que gravi les inversions en activitats contaminants i un altre impost sobre els beneficis extraordinaris de les empreses.

Així, amb aquests tres tipus impositius, conclouen, pagaria més qui més contamina, i es podria finançar la transició cap a energies renovables. Oxfam també aposta per abandonar els combustibles fòssils de manera "urgent i justa".

 

ARXIVAT A:
PobresaCrisi climàtica
Anar al contingut