Califòrnia

La bombeta més antiga del món fa 117 anys desafiant l'obsolescència programada

L'any 2015 va celebrar 1.000.000 d'hores de servei al Parc de bombers de Livermore a Califòrnia

RedaccióActualitzat

La bombeta centenària es troba al parc de bombers de Livermore, Califòrnia, i ha estat encesa des que es va instal·lar el 18 de juny de l'any 1901.

La bombeta original tenia una potència de 60 watts, però ara funciona només amb 4 watts 24 hores al dia. Feta amb filament de carboni i blanquejada a mà, la va fabricar a Shelby, Ohio, la Shelby Electric Company, a finals de la dècada de 1890.

 

 

La seva inusual longevitat va ser notificada per primera vegada el 1972 pel periodista Mike Dunstan. Després de setmanes d'entrevistar persones que havien viscut a Livermore totes les seves vides, va escriure "Light Bulb May Be World's Oldest" i es va posar en contacte amb el Llibre Guinness dels Rècords, que va confirmar que era la bombeta més longeva que es coneix. 

La bombeta de Livemore és tot un repte per a la obsolescència programada. El mes de maig de 2015 va arribar a 1.000.000 d'hores de servei i ho van celebrar amb una festa en honor seu. 

 

La bombeta només ha estat apagada 22 minuts en aquests 117 anys. I va ser per un trasllat. L'any 1976, els bombers van canviar d'estació i per por de no danyar-la no van desenroscar-la, sinó que en van tallar el cable. El seu trasllat es va fer en una caixa especial i escortada per un grup de bombers.

El maig del 2013, la gent va poder veure que la bombeta s'havia apagat, però un lampista va certificar que era un problema de la font d'alimentació i, per tant, no és que hagués deixat de funcionar. Un cop reparada l'avaria es va tornar a encendre. 

 

 

La bombeta està registrada pel comitè Centennial Light Bulb, una associació del Departament de Bombers de Livermore-Pleasanton, que ha habilitat una webcam per veure el seu dia a dia. 

 

 

La llarga vida de la bombeta s'ha atribuït a la seva baixa potència, al funcionament gairebé continu i al subministrament d'energia dedicat.

Anar al contingut