Pla curt dels dos fills de Joan Tarragó davant i darrere seu, el president de la Generalitat, Quim Torra en l'homenatge al Vilosell on s'h…
Pla curt dels dos fills de Joan Tarragó davant i darrere seu, el president de la Generalitat, Quim Torra en l'homenatge al Vilosell on s'ha batejat la biblioteca com 'La Clandestina'. El 16 de juny de 2019. (Horitzontal)

La biblioteca del Vilosell es bateja com 'La Clandestina' en homenatge al veí que en va crear una a Mauthausen

Actualitzat

ACN El Vilosell .-La biblioteca del Vilosell, a les Garrigues, rep el nom des d'aquest diumenge de 'La Clandestina' en homenatge al seu veí Joan Tarragó, deportat al camp de concentració de Mathausen. El president Quim Torra, que ha visitat el municipi, s'ha compromès a que des del Departament de Cultura se serveixin "tots els llibres que calguin" a la biblioteca. A l'homenatge, hi han assistit els fills de Joan Tarragó que han qualificat d'"important" aquest record que el municipi ha volgut fer al seu pare. Joan Tarragó va posar en marxa una biblioteca clandestina dins el camp de concentració amb gairebé 200 llibres. En l'acte, la vicepresidenta de l'Associació Amical Mathausen i cantant, Marina Rossell, ha cantat un tema a la memòria del deportat garriguenc.

El fill de Joan Tarragó, Llibert Tarragó, ha explicat que l'homenatge és "molt important", no només per ell sinó també pels familiars d'altres deportats als camps de concentració. Tarragó ha relatat que el seu pare va crear una biblioteca clandestina a Mathausen, on va estar quatre anys i quatre mesos, amb gairebé 200 llibres, el que permetia a la gent, diu, "escapar-se per uns moments de l'infern a través de la lectura". En el discurs que ha pronunciat al casal del municipi, Tarragó ha destacat que l'ús del terme 'nazi', que es pot llegir últimament en pintades i que segons Tarragó vol dir "adversari o enemic", és per ell una "derrota de l'ensenyament de la història". El fill de Tarragó ha donat algunes definicions del terme 'nazi' explicant algunes de les vivències que el seu pare va veure, com l'assassinat d'una dona embarassada. "Això és un nazi", ha aclarit. Per la seva banda, el president Torra ha llegit un article seu, publicat al Punt Avui, en què descrivia una conversa que havia mantingut amb Llibert Tarragó sobre els deportats. Torra ha destacat que Tarragó fill va dir-li que no volia que el seu pare fos vist com un heroi, però si com un resistent que actuava i lluitava, com molts d'altres. Torra s'ha compromès a què el Departament de Cultura serveixi els llibres "que calgui" a la biblioteca 'La Clandestina' del Vilosell. El president ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament i també ha passejat pels carrers empedrats del municipi garriguenc. El casal, on s'hi han fet els parlaments, estava engalanat amb llibres, fotografies i fins i tot un petit altar de rècord on s'hi ha fet una ofrena floral. Un acte d'homenatge a Joan Tarragó, fill del Vilosell, que ha comptat també amb la interpretació en directe i a capella de la peça 'L'Emigrant', de Ramon Calduch, a càrrec de Marina Rossell, vicepresidenta de l'Associació Amical Mathausen.

Anar al contingut