La Biblioteca de les Coses, un espai per compartir i evitar el consum innecessari
S'ha obert al districte de Sant Martí de Barcelona, inspirant-se en models com el de Londres, Berlín o Toronto
La Biblioteca de les Coses, un espai per compartir i evitar el consum innecessari

La Biblioteca de les Coses, un espai per compartir i evitar el consum innecessari

S'ha obert al districte de Sant Martí de Barcelona, inspirant-se en models com el de Londres, Berlín o Toronto

Actualitzat
TEMA:
Consum
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Eines per al bricolatge, la jardineria, l'oci, aparells electrodomèstics i d'ortopèdia... La circulació d'aquests objectes de manera contínua per evitar deixar-los arraconats a casa és l'objectiu de la Biblioteca de les Coses, el primer espai a Catalunya de préstec d'objectes.

Tothom pot donar i agafar en préstec una seixantena d'elements.

Joan Carles Felipe és usuari del servei i prefereix aportar material que no fa servir que no pas vendre'l.

"He portat una pantalla d'ordinador, que no feia servir, en perfecte estat, i després una trona de nen. Podria haver-ho venut perfectament en alguna pàgina d'aquestes que hi ha avui en dia, o alguna botiga d'aquestes. En podria haver tret una quantitat, sí, 10, 15, 20 euros, no ho sé, però crec que aquesta no és la qüestió."

 

Diversitat d'objectes a la Biblioteca de les Coses
Diversitat d'objectes a la Biblioteca de les Coses

Segons els impulsors d'aquest projecte, un trepant que tenim a casa, de mitjana només es fa servir tretze minuts de tota la seva vida útil, i les eines elèctriques domèstiques només es fan servir, en general, un deu per cent del temps pel que han estat dissenyades. I, així, gran part dels objectes que tenim a casa. Laia Guardiola ho entén així:

"Vaig pensar que estava bé portar la maleta. Com que viatjo menys d'un cop al mes, podríem dir, doncs, que no tenia sentit tenir-la a l'armari de casa, sinó que, si la portava aquí, quan la necessiti la vindré a buscar, i quan no la necessiti l'estarà utilitzant una altra persona del barri que la necessiti."

La idea ha estat impulsada per les entitats Rezero i Nusos Cooperativa que van estudiar experiències que ja es fan en ciutats com Londres, Berlín o Toronto. I ho van tirar endavant amb l'ajuda de veïns voluntaris del barri de la Verneda i la Pau al Casal Ca l'Isidret en el districte de Sant Martí de Barcelona

Per la directora general de Rezero, Rosa Garcia, darrera d'aquesta experiència hi ha la voluntat d'incidir en un canvi de model de consum.

"La societat actual, el que ens diu és que ets feliç si consumeixes, ets feliç si posseeixes, però, si hem d'avançar cap a un altre model de consum amb menor impacte, necessitem també canviar aquest model. I tenir el concepte de l'ús. Jo no vull posseir, jo vull utilitzar aquell producte quan necessito fer el forat a casa o necessito fer la neteja en profunditat de casa meva un cop l'any."

Olga Berned n'és usuària i s'ha estrenat amb un electrodomèstic de cuina.

"Com a primera vegada, he agafat la panificadora. A mi no m'ha fet cap mania, no he tingut cap problema a fer-la servir. Tot i això l'he netejat, primer."

Carles Crespo, tècnic de projectes de la Cooperativa Nusos, la Biblioteca de les Coses no només és un servei de préstec sinó també una manera de crear lligams entre veïns.

"El fet que et tornin els objectes, que en tinguin cura, és, precisament, posar-hi una cara, quin és el veí que l'ha donat, quin és el veí que l'ha utilitzat. I és això, aquest generar llaços de confiança amb l'excusa d'aquest servei."

Es paga un preu simbòlic d'entre 1 i 5 euros depenent de l'objecte. Aquests diners serveixen per poder fer front a possibles reparacions i també per pagar una part del sou de la persona que atén els usuaris.

ARXIVAT A:
Consum

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut