Interior de l'interior de la Biblioteca Catalana de l'Alguer
Interior de l'interior de la Biblioteca Catalana de l'Alguer en el seu estat actual

La biblioteca catalana de l'Alguer, amenaçada de tancament

Des de fa 8 anys no està oberta al públic per falta de finançament, i la Plataforma per la Llengua recull gairebé 15.000 euros en un cap de setmana per renovar-la

RedaccióActualitzat

La biblioteca catalana de l'Alguer, a Sardenya, a Itàlia, està en perill de tancament, perquè l'edifici no té condicions per continuar funcionant.

Per impedir-ho, l'entitat Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya per recollir diners per condicionar el local i organitzar-hi activitats.

La campanya la van engegar divendres per recollir diners, i aquest dilluns al matí ja s'havia recollit una bona part del que demanaven, 15.000 euros:

 

Està tancada al públic

Segons Irene Coghene, delegada de la Plataforma per la Llengua a l'Alguer, la biblioteca, fundada el 1988, és l'única a Itàlia dedicada a obres en català, i fa anys que no rep cap mena de subvenció.

Exterior de la biblioteca catalana de l'Alguer

Per això des del 2014 no està oberta al públic en general i només hi accedeixen estudiants i investigadors, per poder llegir i consultar els 10.000 llibres que hi ha, alguns d'ells amb força valor històric i cultural.

Coghene ha explicat a La Xarxa que la intenció és poder-la obrir al públic i fer-hi activitats com ara presentacions de llibres, grups de lectura, cursos i tallers per promocionar el català:

"A la universitat de Sàsser, després d'un any de pausa, hi ha novament la càtedra de català, amb una nova lectora, i esperem que es confirmi que hi hagi cursos de català i per això podem atreure visitants que no són del municipi de l'Alguer."

Coghene ha explicat que el 88% dels 40.000 habitants de l'Alguer entenen el català, tot i que només la meitat sap parlar-lo. La biblioteca catalana depèn de l'entitat Obra Cultural, fundada el 1985 i dedicada a fomentar la llengua catalana.

Pagar la renovació del local

La Plataforma té la intenció de dedicar els diners a eliminar les barreres arquitectòniques al local de la biblioteca i renovar la il·luminació i la climatització perquè es pugui obrir al públic.

Els diners també serviran per organitzar les activitats a la biblioteca per aconseguir que sigui un espai de trobada per als interessats en la llengua i la cultura catalanes.

Els que aportin diners hi tindran un record: la intenció és dedicar una placa amb el nom, cognom i localitat de cada persona, i fer un mural amb totes les plaques a la biblioteca.

 

 

ARXIVAT A:
Català Itàlia
Anar al contingut