Interior de la biblioteca catalana de l'Alguer

La biblioteca catalana de l'Alguer, amenaçada de tancament

Des de fa 8 anys no està oberta al públic per falta de finançament, i la Plataforma per la Llengua recull gairebé 15.000 euros en un cap de setmana per renovar-la

RedaccióActualitzat

La biblioteca catalana de l'Alguer, a Sardenya, a Itàlia, està en perill de tancament, perquè l'edifici no té condicions per continuar funcionant.

Per impedir-ho, l'entitat Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya per recollir diners per condicionar el local i organitzar-hi activitats.

La campanya la van engegar divendres per recollir diners, i aquest dilluns al matí ja s'havia recollit una bona part del que demanaven, 15.000 euros:

 

Està tancada al públic

Segons Irene Coghene, delegada de la Plataforma per la Llengua a l'Alguer, la biblioteca, fundada el 1988, és l'única a Itàlia dedicada a obres en català, i fa anys que no rep cap mena de subvenció.

Exterior de la biblioteca catalana de l'Alguer

Per això des del 2014 no està oberta al públic en general i només hi accedeixen estudiants i investigadors, per poder llegir i consultar els 10.000 llibres que hi ha, alguns d'ells amb força valor històric i cultural.

Coghene ha explicat a La Xarxa que la intenció és poder-la obrir al públic i fer-hi activitats com ara presentacions de llibres, grups de lectura, cursos i tallers per promocionar el català:

"A la universitat de Sàsser, després d'un any de pausa, hi ha novament la càtedra de català, amb una nova lectora, i esperem que es confirmi que hi hagi cursos de català i per això podem atreure visitants que no són del municipi de l'Alguer."

Coghene ha explicat que el 88% dels 40.000 habitants de l'Alguer entenen el català, tot i que només la meitat sap parlar-lo. La biblioteca catalana depèn de l'entitat Obra Cultural, fundada el 1985 i dedicada a fomentar la llengua catalana.

Pagar la renovació del local

La Plataforma té la intenció de dedicar els diners a eliminar les barreres arquitectòniques al local de la biblioteca i renovar la il·luminació i la climatització perquè es pugui obrir al públic.

Els diners també serviran per organitzar les activitats a la biblioteca per aconseguir que sigui un espai de trobada per als interessats en la llengua i la cultura catalanes.

Els que aportin diners hi tindran un record: la intenció és dedicar una placa amb el nom, cognom i localitat de cada persona, i fer un mural amb totes les plaques a la biblioteca.

 

 

ARXIVAT A:
Català Itàlia
Anar al contingut