La Banda Municipal de Barcelona adapta els temes del cantant de rock Santiago Auserón i l'OBC reinterpreta Bowie

La Banda Municipal de Barcelona adapta els temes del cantant de rock Santiago Auserón i l'OBC reinterpreta Bowie

La Banda Municipal de Barcelona adapta els temes del cantant de rock Santiago Auserón i l'OBC reinterpreta Bowie

El cantant i compositor Santiago Auserón abans de la roda de premsa de presentació del concert. 6 de juliol de 2017. (Horitzontal)

El cantant i compositor Santiago Auserón abans de la roda de premsa de presentació del concert. 6 de juliol de 2017. (Horitzontal)

ACN Barcelona.-L'Auditori i el festival Grec han presentat aquest dijous dos concerts "excepcionals" que reinventen el repertori del músic anglès David Bowie i el cantant de rock Santiago Auserón. El compositor revisarà amb 'Vagamundo' les seves peces més populars acompanyat de la Banda Municipal de Barcelona. Per la seva banda, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya reinterpretarà els principals temes del darrer àlbum de Bowie, 'Blackstar'. "En els últims anys és una tendència que les formacions clàssiques s'aproximin al territori de la música popular, això fomenta l'experimentació", ha afirmat Auserón. 'Vagamundo' tindrà lloc el 8 de juliol al Teatre Grec i el 'Bowie Symphonic' el 13 de juliol a l'Auditori.

Segons han explicat en roda de premsa, les dues propostes aposten per "la qualitat musical" i per arribar a un públic "més ampli". El gerent de L'Auditori, Jordi Tort, ha celebrat que "participar del festival Grec" suposi tenir un espai "dins la programació d'estiu". Tort ha explicat que han aprofitat l'embranzida l'exposició de 'David Bowie is' al HUB per arribar a nous públics que no acostumen a seguir l'oferta musical de L'Auditori. De fet, fins ara ja s'han venut més d'un miler d'entrades.El director i arranjador, Evan Ziporyn, ha estat l'encarregat de revisar l'últim treball del qui es considera una de les veus fonamentals de la música del segle XX. Concretament "transformarà" a un registre simfònic cançons com 'Lazarus', 'Blackstar' o 'Girl Loves Me' en un concert per a violoncel i orquestra que "aprofitarà" la similitud del color sonor del violoncel amb el de la veu humana. Ziporyn és un compositor nord-americà dedicat a la música post minimalista però amb connexions clares amb la música clàssica, l'avantguarda, les musiques del món i el jazz.L'espectacle ja es va presentar el passat març a Massachusetts (EUA). A L'Auditori comptarà amb la solista convidada Maya Beiser, una violoncel·lista nord-americana que ha revolucionat el món del violoncel amb un repertori eclèctic i d'avantguarda amb què ha fet créixer les capacitats de l'instrument.Adaptació d'un referent de la música en castellàLa Banda Municipal de Barcelona ha adaptat temes de Santiago Auserón, tant de la seva època en solitari, conegut com a Juan Perro, com en bandes com Radio Futura. Per fer possible l'actuació Auserón ha col·laborat amb l'arranjadora Amparo Edo Biol i amb el guitarrista Joan Vinyals per portar al territori simfònic temes que originalment van néixer en clau de pop, rock, blues amb títols com 'Río Negro', 'Reina Zulú', 'Annabel Lee' o 'La negra flor'. El compositor ja està treballant amb la banda per arranjar els temes i ha confessat estar "emocionat" i "molt motivat" amb aquesta experiència. I és que Auserón ha subratllat que els músics més joves estan aportant una mentalitat "nova" i que hi ha una "fornada" d'artistes emergents capaços de competir internacionalment. Auserón, que es considera un 'músic de carrer', ha afirmat que per fer aquests "apropaments musicals" ha d'haver-hi uns factors que ho permetin. En aquest cas, ha dit que Amparo Edo Biol ha aconseguit uns arranjaments "molt fins" i una selecció "molt coherent".