Barcelona

La banca s'enfronta a noves reclamacions, ara per les despeses hipotecàries

Moltes entitats ja han adaptat els seus contractes i comparteixen despesa amb el client per estalviar-se maldecaps

RedaccióActualitzat

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances d'Espanya, Adiacae, convida els consumidors a afegir-se a una reclamació extrajudicial que presentarà davant de les entitats financeres i el Banc d'Espanya per les despeses hipotecàries.

Adicae ha presentat les iniciatives que portarà a terme davant del que considera

"el frau massiu de la banca pel cobrament indegut de despeses de formalització d'hipoteques".

El desembre del 2015, la sala social del Tribunal Suprem va declarar nul, perquè ho considerava abusiu, que el pagament total de les despeses de la constitució dels préstecs hipotecaris correspongués al consumidor.

En canvi, alguns jutjats de primera instància, com el número 11 d'Oviedo, han desestimat fa poc les peticions de clients que reclamaven les quantitats aportades en concepte d'impostos per a la formalització de la seva hipoteca en considerar que aquesta càrrega correspon al beneficiari del préstec i no al banc.

En aquest sentit, Adicae ha demanat prudència a l'hora de reclamar, ja que no totes les despeses de la constitució d'una hipoteca ha de pagar-les el banc, que només hauria d'abonar les de notaria o registre, que suposen un 10 per cent del total, uns 300 euros. I ha recordat que hi ha la controvèrsia entre els jutjats sobre qui s'ha de fer càrrec de l'impost d'actes jurídiques documentades.

Un exemple

Aquesta acció d'Adicae obre un nou front de reclamacions contra la banca, en aquest cas per les despeses de constituir una hipoteca.

Per posar un exemple, per un préstec de 150.000 euros, això representa uns 3.000 euros, que en molts casos paga el client.
Entre 300 i 400 euros corresponen a despeses del notari, la mateixa quantitat a la inscripció al registre, i la resta, a impostos -entre l'1 i l'1,7% del valor del crèdit.

 

 

 

Un cas real, a Granollers

 

Una sentència d'un jutjat de Granollers ha obligat un banc a tornar les despeses de la hipoteca a una de les seves clientes. Són 3.300 euros, en aquest cas, que va reclamar l'advocat perquè va interpretar que la sentència del Tribunal Suprem d'ara fa un any li donava arguments.

"Va determinar que aquestes despeses, com que eren en interès de l'entitat financera, corresponien a elles, a no ser que hi hagués una negociació prèvia. No existia la negociació sinó que ha estat imposició a través d'una condició general de contractació."


Ho va incloure en una reclamació de clàusules terra, una pràctica que han fet servir alguns advocats en els últims mesos. Però, alhora, les entitats bancàries també han canviat la redacció dels seus contractes.

"Establint que les parts lliurement negocien la imposició d'aquestes despeses, ja sigui de forma partida o compartida, o bé les imposen directament".


Algunes grans entitats assumeixen les despeses del registre i el client paga el notari i els impostos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut