L'encariment de la hipoteca per la pujada de l'euríbor, un maldecap per a moltes famílies (Europa Press)

Allargar la hipoteca a famílies vulnerables si s'encareix més del 30%, proposta de la banca

La mesura que es negocia entre el sector bancari i el Ministeri d'Economia afectaria unitats familiars que no tinguin ingressos superiors als 24.000 euros l'any

RedaccióActualitzat

Garantir que s'ajudarà les famílies que tinguin hipoteques i s'intentarà minimitzar l'impacte negatiu que pugui tenir la pujada de l'euríbor: aquest és el compromís de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, davant l'encariment incessant de les hipoteques els últims mesos, i és que recordem que, les quotes s'han encarit uns 180 euros de mitjana al mes.

Per aconseguir-ho, Calviño ha reclamat a la banca una sèrie de mesures per ajudar aquells a qui els costi pagar les quotes.

Des de Frankfurt, la ministra ha recordat que ja fa temps que es van prenent mesures de manera conjunta amb les entitats, i ara tenen diferents propostes sobre la taula que s'estan analitzant. Segons Calviño, "tenen un ventall, un catàleg de mesures que podrien servir per alleujar la situació financera de les famílies davant la ràpida pujada dels tipus d'interès".

"Dono la benvinguda a totes les propostes. Els equips estan ara mateix a Madrid analitzant-les i treballant intensament per veure com més aviat millor quines poden ser les més eficaces."


I entre aquestes mesures, les diferents patronals del sector bancari, com l'AEB i la CECA han proposat allargar el termini de les hipoteques que s'encareixin més d'un 30% per la pujada de l'euríbor. Renegociar la hipoteca i allargar-ne el termini permetria rebaixar la quota mensual.

Segons algunes agències de notícies, s'hi podrien acollir les llars on els ingressos no superin els 24.318 euros l'any, una xifra que equival a tres vegades l'IPREM, l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.

Un altre dels requisits que planteja el sector és que la quota de la hipoteca, un cop revisada i actualitzada, representi almenys el 40% dels ingressos de la família, xifra que es considera per sobre del llindar recomanat d'endeutament.

A la banca també li interessa, perquè s'estalviaria un possible augment de la morositat i evitaria haver de quedar-se amb els pisos, com va passar amb la crisi del 2008.


Díaz critica que la proposta de la banca és insuficient

Fonts pròximes a la negociació apunten que l'acord pot ser qüestió de dies. Però no totes les veus del govern espanyol el veuen bé. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha criticat la proposta de la banca i els ha demanat "que avancin més".

"El que està defensant ara mateix la banca no és suficient, no arriba, i crec que ha d'estar a l'altura del seu país i ser conscient que podem tenir situacions molt complicades", ha assegurat. 

Díaz ha anat encara més enllà i ha titllat de "molt desafortunada" la política dels bancs centrals d'apujar els tipus d'interès. "S'estan enriquint" gràcies a això, ha criticat.


Mesura de bones pràctiques bancàries

Si finalment es tanca l'acord amb la banca, s'inclouria en el codi de bones pràctiques dels bancs durant un termini d'un any i les entitats s'hi acollirien de manera voluntària.

Això implicaria que les entitats bancàries han d'informar de forma adequada a les oficines i pàgines webs els clients que tinguin dificultats per pagar la hipoteca.

 

ARXIVAT A:
HipotequesBanca
Anar al contingut