Madrid

La banca espanyola culpa empreses i famílies de la crisi pel sobreendeutament

El president de l'Associació Espanyola de Banca, Miguel Martín, ha acusat aquest dilluns empreses i famílies d'haver portat a la situació de crisi actual amb el seu sobreendeutament i d'haver posat en risc el sistema financer. Martín també ha culpat el govern central d'haver actuat massa tard. A més diu que "sense beneficis no hi pot haver crèdit". Per la seva part, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha replicat en declaracions a Catalunya Ràdio que els bancs també hi tenen part de culpa, perquè són els organismes encarregats de concedir els crèdits.

Actualitzat
El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, ha carregat aquest dilluns contra les empreses i famílies. Els responsabilitza de la crisi econòmica actual pel seu sobreendeutament. Martín ha demanat al govern central que corregeixi aquest desequilibri perquè supera "tot el que és imaginable".

El màxim representant de la patronal bancària ha indicat que "no és la banca espanyola la que enfonsa l'economia". L'economia no s'enfonsa més perquè "la banca és capaç de sostenir la posició deutora [d'Espanya] al món". Ara bé, ha advertit que "sense beneficis no hi pot haver crèdit".

D'altra banda, Miguel Martín ha qualificat d'"opaques i confuses" les mesures de capitalització portades a terme per alguns països europeus, perquè considera que s'han fet servir com a fórmula per amagar pèrdues dels balanços bancaris.

Una situació que, segons Martín, contrasta amb la d'Espanya. "A Espanya no tenim pèrdues perquè el Banc d'Espanya no ens deixa ocultar-les", ha afegit. El president de l'AEB creu que les ajudes de l'Estat per un import de 320.000 milions d'euros per recapitalitzar bancs a Europa destrueixen el mercat interior i signifiquen una important competència deslleial per a Espanya.

Castells també n'acusa els bancs

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha admès que el sobreendeutament de les famílies i empreses és un dels problemes actuals del mercat espanyol, però ha afegit que els bancs també en tenen part de culpa. En declaracions a "L'oracle", de Catalunya Ràdio, Castells ha assegurat que "alguna cosa hi van tenir veure, en l'endeutament excessiu que tenim arreu", i ha considerat les declaracions del president de l'AEB "un manera de distanciar-se del problema francament poc equilibrada".

Castells també ha dit que les ajudes als bancs "són vitals per al funcionament de l'economia" i que és demagògic dir que no s'han de donar més diners a les entitats financeres. Ara bé, ha remarcat que aquestes ajudes són "per garantir el flux del crèdit".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut