La 13a edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya tindrà una seixantena de parades i repetirà la Festa del Vi

ACN Solsona.-La 13a edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya, que se celebrarà el cap de setmana de l'11 i 12 de març a Solsona, tindrà enguany una seixantena de parades, de les quals una vintena seran de trumfos -patates- i tòfones, mentre que la resta seran d'artesania alimentaria. Segons ha explicat a l'ACN el coordinador de la fira, Pere Obiols, el certamen consolida la seva ubicació a la Plaça del Camp, després que l'any passat es decidís canviar la localització per qüestions d'espai i seguretat. Segons Obiols, el canvi "va tenir molt bona resposta" tant pel públic com pels expositors i, per això, els organitzadors esperen enguany un nombre més elevat de visitants si les condicions meteorològiques són favorables. Al llarg del cap de setmana també se celebrarà la segona edició de la Festa del Vi amb la presència de sis DO catalanes.

Solsona acollirà el cap de setmana de l'11 i 12 de març la tretzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya. El certamen, que creix any rere any, espera superar els 6.000 visitants gràcies al canvi d'ubicació. De moment, la fira ja compta amb una seixantena d'expositors inscrits, tot i que Obiols ha explicat que les inscripcions encara estan obertes. Malgrat que els productors de trumfos -patates de muntanya- del Solsonès han patit enguany una de les pitjors collites degut a la manca de pluges de l'estiu i als atacs del porc senglar, Pere Obiols ha assegurat que la majoria de productors seran presents a la fira "amb una bona quantitat" de patates. Tot i que les parades s'ubicaran a la Plaça del Camp, el coordinador de la fira ha explicat que enguany tornarà a haver-hi presència al nucli antic, ja que la Fira del Vi s'ubicarà a la Plaça Major, amb la presència de sis DO catalanes, mentre que a la Plaça de la Catedral s'hi duran a terme activitats lúdiques relacionades amb el projecte 'Somriu a la Vida', per recaptar fons a favor de la lluita contra el càncer. La fira comptarà també amb diverses activitats paral·leles. D'una banda, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya organitzarà un taller sobre aplicacions de la tòfona negra a la cuina, que tindrà lloc el dijous 9 de març. De cara a dissabte, al matí se celebrarà una jornada tècnica sobre el cultiu de la tòfona i també es realitzarà una part pràctica sobre com buscar tòfones silvestres al bosc. Obiols ha explicat que dissabte a la tarda hi haurà els tradicionals tastets a la Plaça Major i es recuperarà el tastet de trumfos amb pela, "un plat molt tradicional i de pagès del Solsonès, que s'ha anat perdent amb els anys". En aquest sentit, Obiols ha explicat que el Gremi d'Hostaleria està duent a terme un projecte per recuperar plats típics de la comarca, entre els quals es troba el trumfo amb pela, un plat que també es podrà trobar a les cartes dels restaurants del Solsonès.

Anar al contingut