Una dona votant en una imatge del documental
Una dona votant en una imatge del documental

L'1-O i els dies posteriors explicats amb converses de WhatsApps en un documental

Dirigit per Anna Giralt Gris i Ross Domoney, s'ha publicat en el diari online "The Intercept"

Xavier DuranActualitzat

"44 Messages From Catalonia" és el nom d'un documental de 18 minuts que narra els fets de l'1O i dels dies posteriors. Dirigit per Anna Giralt Gris i Ross Domoney, s'ha publicat en el diari electrònic "The intercept". Sense veu en off ni cap música -només so ambient- , la narració es fa a partir de WahtsApps reals enviats per gent diversa.

A l'inici explica que Catalunya volia celebrar "un referèndum il·legal amb la intenció d'obtenir la independència d'Espanya". I afegeix que malgrat el Tribunal Constitucional "ciutadans d'arreu de Catalunya van amagar les urnes de la policia i estaven decidits a votar".

A partir d'aquí, són les imatges i els missatges els que parlen. A quarts de cinc de la matinada, amb la ciutat encara fosca, "l'àvia Pepa" diu a la seva filla que "votarà per una Catalunya lliure". I la filla li explica que està molt orgullosa, perquè la neta ha estat protegint les urnes tota la nit.

 

Les imatges mostren després l'obertura dels col·legis i la gent votant. Més endavant es poden veure les accions de la policia. A la nit de l'1O, la neta diu que se'n va corrents a l'hospital, perquè han ferit la seva àvia.

El documental mostra també missatges des de l'altre punt de vista. Amb fons de banderes espanyoles en balcons, Juan maleeix el fet que el 90% de la gent hagi votat a favor de la independència. Però Maria li respon que només ha votat la meitat de la població i que aquell referèndum "és una farsa i és il·legal".

 

Del referèndum al missatge de Puigdemont a Comín

En els següents minuts es mostren la manifestació espanyolista del 8 d'octubre, la proclamació d'independència pel president Puigdemont i el seu anunci immediat que en demanava la suspensió, alguna discussió de carrer els dies posteriors, la votació del 27 d'octubre en el Parlament de Catalunya, la dissolució del Parlament pel govern espanyol i la intervenció dels serveis i les finances, el bloqueig de les vies de l'AVE, la manifestació de l'11 de novembre pels presos, la Fira de Reis, amb regals com petites urnes, les eleccions del 21D i la divisió entre els partits independentistes.

El documental acaba amb els missatges personals de Carles Puigdemont a Toni Comín, on deia "això s'ha acabat", revelats per una cadena de televisió espanyola.

"44 Messages From Catalonia" és un documental acurat i de ritme lent, que ofereix unes poques informacions bàsiques per situar els fets i la seva evolució. Però que deixa que siguin les imatges i una selecció de missatges d'una xarxa social els que intentin explicar què va passar a Catalunya a partir de la matinada de l'1 d'octubre de 2017.

El documental ha rebut diversos eologis, entre ells el del prestigiós periodista britànic Paul Mason.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut