Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)
Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)

L'Organització Mundial contra la Tortura exigeix l'alliberament dels Jordis

En una carta dirigida a Pedro Sánchez, l'organització considera "infundats" els càrrecs de què s'acusa Sànchez i Cuixart

Actualitzat

L'Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) exigeix la posada en llibertat immediatament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez.

En una carta oberta dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la fiscal general de l'Estat, María José Segarra; i el defensor del poble, Francisco Fernández Marugán; l'organització critica que els dos líders socials siguin jutjats pel Tribunal Suprem i considera "infundats" els càrrecs de què se'ls acusa.

L'entitat subratlla que Cuixart ha demanat en diverses ocasions ser alliberat "sense èxit" i recorda que, "per ser compatible" amb els estàndards internacionals i amb la presumpció d'innocència, l'empresonament preventiu s'ha d'aplicar "només com a última opció".

Una altra preocupació que mostra l'organització és que els dos líders sobiranistes siguin jutjats al Tribunal Suprem, les decisions del qual no es poden recórrer. A més, esmenta les darreres polèmiques sobre com s'escullen els vocals de l'alt tribunal a l'estat.

Tant Òmnium com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, han destacat la importància del posicionament de l'OMCT:

 

 

 

La posició de l'OMCT va en la mateixa línia que la d'Amnistia Internacional, que a les portes del primer aniversari de l'entrada a la presó dels Jordis va reclamar-ne l'alliberament immediat. Anteriorment, Amnistia ja havia sol·licitat la retirada dels càrrecs de rebel·lió i sedició.

Més d'un any en presó preventiva

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan en presó preventiva des del 16 d'octubre de l'any passat, pels fets del 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia. A l'espera que comenci el judici, la fiscalia demana per a ells 17 anys de presó per un suposat delicte de rebel·lió. Per la seva banda, l'Advocacia General de l'Estat els acusa de sedició i sol·licita per a ells 8 anys de presó.

L'Organització Mundial contra la Tortura és una plataforma internacional que defensa l'erradicació de la tortura i en defensa dels drets humans. Creada el 1985 i amb seu a Ginebra, agrupa 300 organitzacions que lluiten contra la tortura, les execucions sumàries, les desaparicions forçades i qualsevol altre tractament inhumà o degradant.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi SànchezJordi CuixartÒmnium CulturalANC
Anar al contingut