L'Oktoberfest rep més de 6 milions de visitants (Pixabay)

L'Oktoberfest: la gran festa de la cervesa... i de les emissions de metà

Les fugues de gas natural i combustió incompleta a cuines i estufes en generen la major part i flatulències i eructes en representen el 10% a la popular festa de Munic

Xavier DuranActualitzat

L'Oktoberfest de Munic és la gran festa de la cervesa. A partir d'ara potser també serà coneguda com la Festa del Metà, per les importants emissions d'aquest gas d'hivernacle que es produeixen durant els 16 dies que dura la celebració. Així ho ha assenyalat un estudi pendent de publicació a la revista Atmospheric Chemistry and Physics.

El metà, CH4, és molt més potent que el diòxid de carboni com a gas d'hivernacle, és a dir, els que retenen l'escalfor en el nostre planeta. Per això, la seva contribució a l'escalfament global és molt important, tot i que la seva concentració sigui molt menor que en el cas del CO2. Les fonts principals són les pèrdues en l'extracció i transport de gas natural, els processos digestius de vaques i altres remugants, els camps d'arròs i les emissions dels abocadors de matèria orgànica. 

Jia Chen i Florian Dietrich, de la Universitat Politècnica de Munic, es van preguntar si a l'Oktoberfest, a la qual havien assistit diverses vegades, hi hauria també nivells elevats de metà, degut a la presència de més de sis milions de visitants, que, com els remugants, també tenen els seus processos digestius que poden alliberar aquest gas.
 

Deu vegades més emissions que a Boston

En l'edició del 2018, tots dos investigadors es van passejar a peu i amb bicicleta per l'extens recinte de la festa, en diferents moments del dia, i van prendre mesures dels nivells de metà. I els resultats indiquen que en aquests 16 dies es van emetre vora 1.500 quilos de metà, deu vegades més que les emissions de la ciutat de Boston en aquest mateix període. Van triar fer la comparació amb aquesta ciutat perquè s'han fet diversos estudis mesurant les emissions de metà degudes a pèrdues en canalitzacions de gas natural, que allà són molt importants.

A l'Oktoberfest es consumeixen més de set milions de litres de cervesa i es cuinen mig milió de pollastres i un quart de milió de salsitxes. Això faria pensar que flatulències i eructes són les principals fonts de metà. Però segons els càlculs dels autors, només representen un 10% del total. La major part es generen per fugues de gas i per combustió incompleta en cuines i estufes.

Es tracta del primer estudi que mesura el metà emès en un gran festival. Pels autors, caldria tenir-los en compte en els inventaris perquè no són negligibles, com explica Chen:

"Grans festivals que tenen una durada limitada, com l'Oktoberfest, són fonts de metà no contemplades en els inventaris, fins i tot, si com hem vist, són significatives. Els inventaris d'emissions incomplets o no prou acurats són un problema, perquè moltes decisions es basen en aquestes dades."

Potser el metà no seria el problema més important, perquè a l'Oktoberfest hi assisteix gent procedent de més de 50 països. I el transport que utilitzen deu generar moltes emissions de CO2. Però el metà està agafant protagonisme, perquè en els darrers anys la seva concentració a l'atmosfera ha anat augmentant, sense que se'n coneguin les causes exactes.
 

El metà augmenta i no se sap per què

El 2018 hi va haver el segon increment més important de les darreres dues dècades. Les fonts emissores responsables són encara un enigma, com explica Rebecca Fisher, de la Royal Holloway University de Londres:

"Encara no sabem si l'augment es deu principalment a un increment en les emissions naturals, com ara l'escalfament de zones humides, o a emissions antropogèniques, com els conreus d'arròs o els combustibles fòssils."

Una altra possibilitat és que el desglaç de grans superfícies a Sibèria i altres llocs alliberaria el metà fins ara empresonat en el permagel, el sòl gelat de forma permanent. Probablement l'increment es deu a una combinació de diversos factors.

El que sí que es té clar és que si es manté aquest ritme d'augment serà molt difícil assolir els objectius dels acords de París perquè la temperatura mitjana del planeta no augmenti més d'1,5 o 2 graus respecte a l'era preindustrial.

El metà té una vida més curta que el CO2 a l'atmosfera, però el seu potencial com a gas d'hivernacle és superior al que es creia. En el primer informe de l'IPCC de l'ONU sobre l'escalfament global es considerava que una tona de metà tenia el mateix efecte que 21 tones de CO2. En els darrers informes s'ha calculat que el potencial com a gas d'hivernacle del metà és 28 vegades superior al del CO2. I es creu que el potencial real podria ser 35 vegades superior al del diòxid de carboni.
 

Altres festes contaminants

Hi ha altres celebracions, a part de l'Oktoberfest, que si bé no contribueixen de forma important a l'escalfament global sí que augmenten la contaminació per partícules. Una és la Festa de Diwali a l'índia, que ha contribuït en part als elevats nivells de contaminació que hi ha a Delhi

Un altra és la commemoració de la fallida conspiració de la pólvora del 1605 a Anglaterra, simbolitzada per Guy Fawkes, un militar que va formar part del grup catòlic anglès que la va planejar. Els castells de focs i les fogueres van provocar, el 5 de novembre de l'any passat, un espectacular augment, de fins a quatre vegades, en la concentració de petites partícules. En aquests casos els condicions meteorològiques tenen gran importància i sembla que aquest 2019 l'augment no haurà estat tan important i el vent haurà dispersat la contaminació amb rapidesa.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaContaminacióMedi ambient
Anar al contingut