Cilly Kugelmann, directora de programació del Museu Jueu de Berlín. (Foto: ACN)
Cilly Kugelmann, directora de programació del Museu Jueu de Berlín. (Foto: ACN)
Berlín

Kugelmann, del Museu Jueu de Berlín: És "estúpid" i una "provocació molt simple i infantil" comparar el nacionalisme català amb el nazisme

Cilly Kugelmann, directora de programació del Museu Jueu de Berlín troba "estúpid" i una "provocació molt simple i infantil" que es compari el nacionalisme català amb el nazisme i reivindica que es "prohibeixi legalment aquesta incitació a l'odi" perquè "fa patir algunes víctimes". Precisament la Generalitat ha exigit a Telemadrid una rectificació per haver equiparat Mas amb Hitler i ha demanat la destitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat la División Azul.

RedaccióActualitzat
Cilly Kugelmann, directora de programació del Museu Jueu de Berlín troba "estúpid" i una "provocació molt simple i infantil" que es compari el nacionalisme català amb el nazisme i reivindica que es "prohibeixi legalment aquesta incitació a l'odi" perquè "fa patir algunes víctimes".

Precisament la Generalitat ha exigit a Telemadrid una rectificació per haver equiparat Mas amb Hitler i ha demanat la destitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat la División Azul.

Kugelmann reclama "al més alt nivell un posicionament ètic" que "deixi clar que aquesta societat no vol aquest tipus de llenguatge"."És una provocació molt simple i infantil que fa patir alguna gent", critica Kugelmann, que es mostra sorpresa pel fet que a l'Estat "s'utilitzi el terme 'nazi', que no va ser un problema a Espanya sinó a fora, en comptes de dir "franquista", que seria l'acusació més pròpia".

Directora de programació del Museu Jueu de Berlín des del 2002, Kugelmann creu que l'estat espanyol "necessita distància" per poder-se reconciliar amb el seu passat, perquè "la generació que va formar part del franquisme, que ara es considera criminal" encara viu i "mai no farà autocrítica". Kugelmann defensa que a l'Estat hi hauria d'haver "museus d'història contemporània sobre el franquisme que expliquessin què va significar per a la gent que el va patir, quins crims es van cometre i com ho porta la societat postfranquista".

"Prendre mesures legals pot ajudar"

Kugelmann assegura que "prendre mesures legals" contra el llenguatge d'incitació a l'odi "pot ajudar". "Prohibir-lo per llei no vol dir que desaparegui" ni servirà "per reeducar la gent" però sí que "és positiu" en la mesura en què la societat "fa un canvi i diu que el llenguatge d'incitació a l'odi no és acceptable", explica Kugelmann.

Obert el setembre del 2001, el Museu Jueu de Berlín ha rebut 7,2 milions de visites en els seus primers deu anys de funcionament, sobretot de joves. Només l'any passat, 36.000 ciutadans de l'estat espanyol, un 5% del total, van visitar la seva exposició permanent, de més de 3.000 metres quadrats.
Anar al contingut