Pristina

Kosovo celebra les primeres eleccions des que es va independitzar de Sèrbia el 2008

A les set de la tarda han tancat els col·legis electorals a Kosovo, on s'han celebrat eleccions locals, les primeres des que aquest país es va autoproclamar independent l'any passat. El partit del primer ministre, Hashim Thaci, és el clar favorit, tot i que l'atenció ha estat més centrada en el desenvolupament dels comicis que en els resultats. La jornada era una prova de foc per a aquesta jove nació de cara a la comunitat internacional i ha transcorregut sense incidents, tot i que amb una participació molt baixa: del 32,8% a primera hora de la tarda. La minoria sèrbia ha seguit la crida al boicot de Belgrad i al nord de Kosovo, limítrof amb Sèrbia, la participació no ha arribat a l'1%.

Actualitzat
Els kosovars han tingut aquest diumenge la primera cita amb les urnes des que es van independitzar de Sèrbia, el febrer del 2008. Un milió i mig d'electors estaven cridats a les urnes per escollir els alcaldes i les corporacions locals de 36 municipis.

Aquestes eleccions eren claus perquè Kosovo demostrés si és capaç de tirar endavant els seus propis projectes, però ha hagut de superar la forta animadversió que genera al govern i els ciutadans serbis. Des de l'ex-Iugoslàvia s'havia cridat al boicot, i al nord del país, la participació no ha arribat a l'1%. Tot i això, la minoria sèrbia havia presentat 21 candidatures en aquestes eleccions.

El ministre serbi per Kosovo, Goran Bogdanovic, ha manifestat la seva "sorpresa" pel fet que hi hagi tantes llistes sèrbies en aquestes eleccions. I és que el govern serbi ha manifestat que tots aquells que participin als comicis estaran "llastant la nostra lluita per salvar Kosovo i per preservar la nostra sobirania territorial", i ho ha simplificat amb el lema "Tu tries: o Pristina o Belgrad". Alguns sectors ultranacionalistes serbis ja han qualificat els que han presentat candidatures de "traïdors". La Unió Europea ha supervisat els comicis perquè no hi hagi incidents.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut