Membres de les forces de seguretat de Kosovo desfilant (Reuters)
Membres de les forces de seguretat de Kosovo desfilant (Reuters)
Pristina

Kosovo aprova crear un exèrcit i Sèrbia alerta que és "una amenaça per a la pau"

El govern de Belgrad demana una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU

RedaccióActualitzat

Tensió als Balcans. Sèrbia demana una reunió urgent de Consell de Seguretat de l'ONU perquè el Parlament de Kosovo ha aprovat aquest divendres la creació d'un exèrcit propi. El govern de Belgrad ho considera il·legal. El ministre d'Exteriors Ivica Dacic afirma que la mesura vulnera les normes internacionals. "És l'amenaça més directa a la pau i l'estabilitat a la regió i a la seguretat del poble serbi que viu a Kosovo i Metohija", alerta Dacic.

El president kosovar, Hashim Thaçi, en canvi, nega que això pugui passar, i assegura que l'exèrcit serà com el país: multiètnic.

"Aquest és un acord històric i merescut per a nosaltres. Kosovo té el seu propi exèrcit i un estat que cada dia està més consolidat i enfortit. L'exèrcit de Kosovo serà també, igual que el nostre estat, multiètnic i professional, al servei de tots els ciutadans, per la pau a Kosovo, la regió i allà on se'l demani arreu del món."

 

El Parlament de Kosovo, aquest divendres, després d'aprovar-se la creació de l'exèrcit (Reuters)

 

Però l'OTAN i la Unió Europea no veuen bé la decisió. El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha dit en un comunicat que és un mal moment, mentre que la cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, ha advertit que la constitució kosovar no permet el canvi.

El govern espanyol, que no reconeix la independència de Kosovo, també ho ha lamentat. N'ha parlat el president Pedro Sánchez.

"Aquest no és el camí per a la reconciliació i per situar en el territori de les bones relacions Kosovo i Sèrbia."

Kosovo té ara unes forces de seguretat limitades i tutelades per l'OTAN. La nova llei servirà per crear un exèrcit de 5.000 efectius que dependran d'un ministeri de Defensa que s'haurà de fer, i permetrà a les forces armades participar en operacions internacionals.

 

Notícia relacionada: "Borrell sobre l'incident amb Bèlgica: 'La gent entén que Catalunya no és Kosovo'"

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut