Trontolla la desnuclearització de Corea del Nord
Trontolla la desnuclearització de Corea del Nord

Kim Jong-un reactiva una base de míssils poc després del fracàs de la cimera amb Trump

Experts dels Estats Units ho detecten en imatges per satèl·lit

RedaccióActualitzat

Un grup d'experts dels Estats Units han detectat activitat en una base de míssils de Corea del Nord que se suposa que estava desmantellada des de l'any passat. Les imatges per satèl·lit, publicades per dos centres d'investigació amb seu a Washington, mostren, entre altres coses, la reconstrucció parcial de la plataforma de llançament de projectils de la base de Sohae, al nord-oest del país asiàtic.

Asseguren que aquestes imatges són del 2 de març, només dos dies després del final abrupte sense acord de la reunió al Vietnam entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un. Aquests experts consideren que podria ser un gest de desafiament de Pyongyang en resposta a aquesta trobada.

Imatges per satèl·lit que detecten activitat en una base de míssils que hauria d'estar desmantellada (Reuters)

Els investigadors han comprovat que el banc de proves de la instal·lació ha estat parcialment reconstruït i que al seu voltant es veuen grues, vehicles i diversos subministraments. A la pista de llançament també s'observa que l'estructura per transportar projectils sobre rails està sent restituïda.

Corea del Nord va començar a desmantellar aquestes instal·lacions de Sohae el juliol passat, després de la primera cimera entre Kim i Trump a Singapur. Això es va interpretar com un gest de Pyongyang per avançar cap a la desnuclearització.

Segons els experts dels Estats Units, les feines per reconstruir aquesta base de míssils podrien haver començat entre el 16 de febrer i el 2 de març.

Es desconeixen els motius pels quals el règim de Kim Jong-un restitueix unes instal·lacions que no havien mostrat activitat des de l'agost i que es consideren poc destacables dins del programa d'armes del govern nord-coreà.

Washington creu que Kim Jong-un podria estar desafiant els Estats Units després de la reunió amb Trump (Reuters)

Al marge de la difusió d'aquestes imatges, les Nacions Unides han fet públiques unes dades que revelen les penúries cròniques que viuen els nord-coreans. La producció d'aliments està al nivell més baix en 10 anys a conseqüència d'un sistema ineficaç i l'escassetat de terres, amb l'agreujament d'un seguit de fenòmens naturals com sequeres, inundacions i tifons.

L'ONU calcula que 11 milions de nord-coreans necessiten ajuda humanitària. És un 43% de la població del país.

ARXIVAT A:
Corea del NordTrump Estats Units
Anar al contingut