Donald Trump i Kim Jong-un, aquest dimarts (Reuters)
Donald Trump i Kim Jong-un, aquest dimarts (Reuters)

Kim Jong-un i Donald Trump ja són a Hanoi per a la seva segona cimera

La capital del Vietnam acull la cita entre el president dels Estats Units i el de Corea del Nord per a la desnuclearització del règim de Pyongyang

Francesc CanalsActualitzat

Al líder nord-coreà, Kim Jong-un, se l'ha vist fumar en una parada del llarg viatge que l'ha portat en tren des de Pyongyang a la frontera de la Xina amb Vietnam. Podia haver triat l'avió, però el vell ferrocarril conferia al viatge gran simbologia.

El seu avi, Kim Il-sung, va anar al Vietnam en tren el 1964, quan Corea del Nord s'afirmava al costat de Hanoi enfront de l'imperialisme nord-americà.

Eren els anys de la guerra freda. Per aquesta antiga amistat, Hanoi pot acollir ara la segona cimera entre Corea del Nord i els Estats Units. També perquè des d'aquells vells temps el règim comunista vietnamita s'ha obert al capitalisme.

Se situa ara entre les economies més dinàmiques d'Àsia, i el Vietnam pot guiar Pyongyang en el camí de les reformes.

 

Perquè Kim Jong-un vol garantir-se la supervivència del règim, i la seva pròpia, i creu que el model xinès, o el vietnamita, no gaire diferents, el poden salvar. Però necessita que se li aixequin les sancions de l'ONU imposades per les seves proves nuclears i de míssils.

I l'administració nord-americana s'ha mantingut, en principi, fidel al guió de no aixecar cap sanció fins que no sigui completa la renúncia a les armes nuclears.

És cert que Kim Jong-un no ha tornat a fer cap prova nuclear subterrània des de finals del 2017 i que a la primera cimera amb Donald Trump, feta a Singapur el juny de l'any passat, es va comprometre a renunciar a les armes nuclears.

El famós terme desnuclearització, genèric, com els acords de Singapur, més una declaració d'intencions que altra cosa.

També és veritat que en els últims mesos el règim nord-coreà ha destruït la seva base de proves nuclears subterrànies i la base de llançament de míssils.

 

A diferència de tota la gran escenificació nord-coreana, Trump arribava a Hanoi sense protocol particular. Abans de sortir rebaixava les expectatives de resultats concrets.

Deixa la responsabilitat a Kim Jong-un. Diu que el jove dirigent sabrà triar entre convertir la seva economia en un míssil o que tot continuï igual.

Amb tot, el portaveu del govern de Corea del Sud ha suggerit una possible declaració formal que doni per acabada la guerra, és a dir, que vagi més enllà de l'armistici firmat el 1953.

Serà suficient això perquè Corea del Nord accepti una desnuclearització efectiva?

Els analistes consideren que els gestos de bona voluntat de Pyongyang només són això, gestos.

I que la desnuclearització, si no pot ser mai irreversible, perquè sempre es poden recuperar els vells programes, sí que pot ser completa i verificable, la clau de la qüestió.

Kim i Trump, a la cimera del 12 de juny del 2018

Trump i Kim diuen que tenen bona relació. A Hanoi és el segon cop que es veuen. L'èxit de la reconciliació entre els Estats Units i el Vietnam pot marcar el camí a Corea del Nord.

Pyongyang s'afegiria així al grup de països que s'obren al capitalisme sota un règim autoritari.

Les organitzacions pro-drets humans retreuen a Donald Trump que els drets humans no formin part de l'equació que pot arribar garantint la supervivència del règim.

És a dir, inversions a canvi de transparència en el procés de desnuclearització.

ARXIVAT A:
Corea del NordEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut