Donald Trump i Kim Jong-un durant la reunió que ha acabat sense acord (Reuters)
Donald Trump i Kim Jong-un durant la reunió que ha acabat sense acord (Reuters)
Hanoi

Kim i Trump acaben la cimera sense acord per diferències en la desnuclearització

El president nord-americà assegura que, tot i no arribar a cap entesa, continuarà negociant amb el règim de Corea del Nord

RedaccióActualitzat

La cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un ha acabat sense cap acord. La trobada a Hanoi, al Vietnam, s'ha tancat abans del que estava previst. No hi ha hagut cap declaració conjunta. Diferències en el full de ruta per a la desnuclearització de Pyongyang i l'aixecament de les sancions a Cora del Nord han impedit l'entesa.

En una compareixença informativa a l'hotel on s'allotja, el president dels Estats Units ha explicat el motiu de les desavinences:

Trump: "Bàsicament, volien que aixequéssim les sancions completament, i no podíem fer-ho. Estaven disposats a desnuclearitzar gran part del que volíem, però no podíem aixecar totes les sancions per això. Així que continuem treballant i ja veurem, però ens havíem d'aixecar de la taula davant aquesta proposta concreta. Perquè hi ha altres coses de les quals no heu parlat ni heu escrit, i que vam descobrir, i ja fa temps, però la gent no ho sabia..."

Periodista: "Inclosa una segona planta d'enriquiment d'urani?"

Trump: "Exacte, i ho hem posat sobre la taula. Crec que s'han sorprès que ho sabéssim."

Segons Trump, "hi ha vegades que cal abandonar" les negociacions. "Aquesta ha estat només una d'aquestes ocasions", ha afegit, per treure ferro al desenllaç de les converses.
 

Donald Trump durant la roda informativa a Hanoi (Reuters) 

Tant Trump com el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, han explicat que la desnuclearització de Corea del Nord ha estat l'obstacle principal. Pompeo ha assegurat que Kim Jong-un no estava disposat a implementar aquests avenços. "Li vam demanar que fes més, però no hi estava disposat", ha dit Pompeo en una roda informativa conjunta amb Trump.

El secretari d'Estat ha assenyalat: "M'hauria agradat aconseguir més avenços, però continuo sent optimista sobre els progressos que hem fet, que ens ha posat en una posició favorable per obtenir un bon resultat."

En tot cas, Donald Trump ha remarcat que la cimera ha estat "molt amistosa" i que continuaran les converses amb Pyongyang. Trump ha reconegut, però, que pot ser que no es torni a trobar "durant molt temps" amb Kim Jong-un.

Els actes previstos, com ara un dinar entre els dos líders, s'han suspès, i s'espera que el president nord-americà marxi de Hanoi aquest mateix dijous.
 

Kim Jong-un i Donald Trump no han arribat, finalment, a una entesa en aquesta segona cimera (Reuters) 

Tot i les bones paraules i els gestos previs, la segona trobada entre els dos mandataris s'ha tancat, doncs, de manera sobtada. Fins ara, els dos líders havien mostrat una bona sintonia a les imatges que s'havien difós de les reunions que havien mantingut.

La segona trobada entre Kim Jong-un i Donald Trump s'apuntava com una nova oportunitat per avançar en els compromisos perquè el règim de Pyongyang desmantelli els seus arsenals nuclears.

De fet, Kim Jong-un no ha tornat a fer cap prova nuclear subterrània des de finals del 2017, i a la primera cimera amb Donald Trump, feta a Singapur el juny de l'any passat, es va comprometre a renunciar a les armes nuclears.

ARXIVAT A:
Trump Corea del NordEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut