Mohamed bin Salman, príncep hereu de l'Aràbia Saudita (Reuters)
Mohamed bin Salman, príncep hereu de l'Aràbia Saudita (Reuters)

L'Aràbia Saudita hauria intentat contractar assassins per matar polítics iranians

Segons revela "The New York Times", l'intent s'hauria fet un any i mig abans de la mort de Khashoggi

RedaccióActualitzat

Responsables dels serveis secrets de l'Aràbia Saudita haurien intentat contractar assassins professionals per matar polítics iranians considerats enemics del règim saudita, un any i mig abans de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi a Istambul.

Ho assegura una informació que publica aquest dilluns el diari nord-americà "The New York Times", segons la qual, l'intent s'hauria fet en una reunió a la capital saudita, Riad, el març del 2017.

Sabotejar l'economia de l'Iran

La reunió, promoguda per dos empresaris, el nord-americà d'origen libanès George Nader i l'israelià Joel Zamel, hauria tingut com a objectiu negociar un pla valorat en 2.000 milions de dòlars per sabotejar l'economia de l'Iran. En la reunió, hi haurien participat altres empresaris interessats a aconseguir contractes relacionats amb aquest pla.

Segons el diari, subordinats del general Ahmed al-Assiri, llavors responsable dels serveix secrets, van proposar als empresaris convocats per Nader i Zamel afegir al pla l'organització dels assassinats. Després de consultes legals, tots els empresaris presents haurien rebutjat aquest encàrrec.

El diari assegura que ha parlat amb 3 persones que van participar en aquesta reunió. Al-Assiri, principal responsable de la guerra al Iemen, era l'home fort del príncep aspirant al tron de l'Aràbia Saudita i també ministre de Defensa, Seguretat i Intel·ligència, Mohamed bin Salman, fins que el va haver de deixar caure fa un mes.

Notícia relacionada: L'assassinat de Khashoggi posa en dubte el príncep hereu Mohamed bin Salman

 

Al-Assiri, cessat per l'assassinat de Khashoggi

El motiu: ser també el responsable de l'assassinat de Khashoggi al consolat d'Istanbul. Segons es desprèn de la informació del "The New York Times", després de no aconseguir encarregar els assassinats a assassins estrangers, Al-Assiri hauria decidit cometre'ls amb homes seus.

Pel que fa al pla contra l'economia iraniana, segons el diari Nader i Zamel l'haurien començat a planificar el 2016. Llavors l'Aràbia Saudita s'hi hauria mostrat interessada, però l'hauria considerat massa agosarat, i la posterior victòria de Donald Trump l'hauria impulsat.

Notícia relacionada: El cos de Khashoggi hauria estat dissolt en àcid

L'administració Trump, favorable al pla contra l'Iran

Segons informacions prèvies d'aquest i altres diaris, des de llavors Nader i Zamel s'haurien reunit a Nova York amb Al-Assiri, que hauria demanat l'aprovació dels Estats Units al pla abans d'acceptar finançar-lo.

Segons aquestes informacions, Nader hauria visitat la Casa Blanca diverses vegades des de llavors per negociar el suport de l'administració Trump al pla contra l'Iran.

Notícia relacionada: L'últim article de Khashoggi per demanar llibertat d'expressió en el món àrab

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaEstats UnitsTrump Jamal Khashoggi
Anar al contingut