Keita Baldé lloga un edifici per als temporers de Lleida i els hotelers neguen racisme

L'Ajuntament obre el pavelló 3 de la Fira, amb 122 lliteres, però només per allotjar-s'hi deu dies

RedaccióActualitzat

La Federació d'Hostaleria de Lleida nega les acusacions de racisme que s'han fet des de la plataforma Fruita amb Justícia Social, que treballa per buscar allotjament per als temporers que venen a treballar en la campanya de la recollida de la fruita.

En aquesta iniciativa de la plataforma hi col·labora el futbolista del Mònaco Keita Baldé, català d'origen senegalès, disposat a pagar l'allotjament als 200 temporers que estan dormint al carrer.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Unión solidaridad paz amor positivismo lucha trabajo esfuerzo comprensión ayuda

A post shared by Keita Balde (@keitabaldeofficial) on

 

Baldé i la plataforma denuncien que moltes immobiliàries i molts hotels els han donat una resposta negativa, que atribueixen a motius racistes. Asseguren, a tall d'exemple, que en molts casos ni tan sols els han respost enviant-los un pressupost sobre la proposta de pagar-los l'allotjament de temporers durant quatre mesos (juny, juliol, agost i setembre).

Ramon Solsona, gerent de la Federació d'Hostaleria, rebutja les acusacions de racisme i explica que l'Ajuntament de Lleida tot just va posar-se a treballar en aquesta iniciativa a finals de la setmana passada.

"Aquest cap de setmana hem rebut un parell de propostes per atendre aquest requeriment. Per tant, trobo molt precipitat denunciar-nos per racisme, amb tan poc temps fer una acusació tan greu com aquesta."


Des de Fruita amb Justícia Social es lamenta, a més, que la majoria dels hotels que han dit que sí són als afores de Lleida, cosa que suposa un problema afegit, perquè els temporers no disposen de mitjà de transport.

De moment, una primera solució és el lloguer d'un edifici de tres plantes al barri de la Mariola, que pagarà Baldé. Una solució insuficient, com explica Nogay Ndiaye, de la plataforma Fruita amb Justícia Social.

"En aquest espai només hi caben al voltant d'una seixantena de persones [sembla que al final són unes 90], i recordem que ara mateix n'hi ha al voltant de 200 dormint als carrers. Per tant, serà només una solució a mitges."


Baldé ja està buscant un altre allotjament per als temporers sense sostre que, des d'aquest diumenge, tenen la possibilitat d'allotjar-se temporalment en el pavelló 3 de Fira de Lleida, on l'Ajuntament ha habilitat 122 lliteres.

 

L'Ajuntament de Lleida ha habilitat 122 lliteres per a temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida (ACN / Salvador Miret)


És més gran que l'alberg que funcionava fins ara, però els usuaris només s'hi poden estar deu dies. Unes instal·lacions qualificades d'indignes per al descans per part de l'associació de veïns de Cappont, el barri on hi ha el pavelló. Aquesta entitat tem per la convivència amb els veïns al voltant del pavelló, com explica la presidenta, Veni Ros: 

"Amb el tema de la Covid, a les tardes està ple, ple, de famílies amb la canalla i penso que, per moltes mesures d'higiene... no compliran els requisits que s'han de tenir".


Un temor que volen allunyar les associacions d'immigrants que, agrupades en un fòrum, fan d'enllaç entre nouvinguts i administracions. Ibrahima Bao, president de l'Associació de Senegalesos de Lleida, remarca l'objectiu dels temporers: 

"No han vingut a delinquir ni per molestar ningú. Tots han vingut a treballar".

Des dels serveis socials de l'Ajuntament de Lleida s'explica que l'objectiu és que no hi hagi ningú dormint al carrer i que ajudaran els migrants a trobar feina i un altre allotjament.

Diumenge a la tarda, grups de temporers ja esperaven que el pavelló 3 obrís les portes. N'hi ha que tenen papers i altres que no.


Denúncia als tribunals pels temporers al carrer

Gent dormint al carrer al centre de Lleida

 

Mentrestant, al centre històric encara dormen al carrer un centenar de persones, segons dues entitats veïnals que portaran als tribunals la Paeria i la Generalitat perquè consideren que han posat en risc migrants i veïns en no garantir el compliment de les mesures preventives del coronavirus. Ho explica Josep Maria Muñoz, portaveu de les plataformes Som Veïns i Pla de l'Aigua:

"Ens trobem que hi ha moltíssimes persones que no fan cap tipus de mesura de distància ni amb els veïns ni amb altres persones, que es poden contagiar, desgraciadament, perquè són gent gran".

Les dues entitats veïnals que volen portar aquesta qüestió als tribunals, i tres més també del Centre Històric, traslladaran les seves queixes al carrer. Han convocat una manifestació a Lleida per a aquest divendres a les 12 del migdia.

ARXIVAT A:
RacismeMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut