Kamala Harris en un acte de campanya a Pennsilvània
Kamala Harris en un acte de campanya a Pennsilvània

Kamala Harris trenca el sostre de vidre: primera vicepresidenta dels Estats Units

Dona, negra i filla d'immigrants, la vicepresidenta electa dels Estats Units s'ha destacat per la defensa dels drets de les minories

M. Josep MoyaActualitzat

Kamala Harris ho va dir en el seu primer acte de campanya amb Joe Biden i ho ha tornat a dir un cop s'ha confirmat la victòria demòcrata a les eleccions i quan ja és formalment vicepresidenta electa: "Estic a punt per començar a treballar".

 

 

Harris, de 56 anys, és la primera dona que ocuparà el càrrec de vicepresidenta dels Estats Units. Filla de pare jamaicà i mare índia tamil, Kamala Harris va ser fiscal general de Califòrnia abans de guanyar un escó al Senat l'any 2016.

Diuen que és afable, pragmàtica i resolutiva. Ella afirma que la seva identitat la fa especialment apta per lluitar pels drets de les persones que tradicionalment han estat ignorades. 

Filla d'emigrants

La seva mare va ser una investigadora especialitzada en el càncer de pit que va emigrar als Estats Units l'any 1960 des de l'Índia. Ella va triar noms en sànscrit per a Kamala i la seva germana, amb la voluntat que preservessin la identitat cultural hindú. El seu nom vol dir lotus. 

Kamala Harris i la seva germana Maya quan eren petites

El pare, nascut a Jamaica, va emigrar el 1961 per estudiar a la universitat de Berkeley i va ser professor d'Economia a Standford. Kamala sempre s'ha proclamat orgullosa de la seva ascendència negra i hindú.

Al seu Instagram, Kamala Harris publica diverses fotografies familiars on es mostra molt orgullosa de la seva mare:

 

Des que va acceptar la proposta de Biden per acompanyar-lo en la cursa electoral, Kamala Harris no ha deixat d'insistir que cal "posar-se a treballar per redreçar el país".

Kamala Harris en un acte de campanya a Pennsilvània (Reuters/Jonathan Ernst)
Kamala Harris en un acte de campanya a Pennsilvània (Reuters/Jonathan Ernst) (Reuters/Jonathan Ernst)

Carrera fulgurant

Dona, negra i filla d'emigrants, va créixer a Oakland, on els seus pares treballaven activament en la defensa dels drets civils. Kamala ha mamat la política des de petita. La mare la portava a les manifestacions quan encara no caminava. I quan va aprendre a escriure, va enviar cartes a Nixon perquè acabés amb la guerra del Vietnam. 

Kamala va estudiar Ciència Política i Economia a la Universitat Howard i es va doctorar en Dret.

Un cop llicenciada, el 1989, va tornar a Califòrnia, on va entrar a formar part del cos d'advocats de l'Estat. Explica que va entrar al sistema judicial per intentar arreglar-lo. Aquest va ser l'inici de la seva fulgurant carrera, el "somni americà" d'una filla d'immigrants que finalment l'ha portat a la vicepresidència dels Estats Units.

El 12 de novembre del 2008, Harris va anunciar la seva candidatura a fiscal general de Califòrnia. Comptava amb el suport de les dues senadores de Califòrnia i també de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

Sis anys més tard, el 2014, va tornar a ser reelegida fiscal general. I només dos anys més tard, el 2016, va aconseguir el càrrec de senadora per Califòrnia en una aclaparadora victòria: va aconseguir guanyar a gairebé tots els comtats. Després d'aquesta victòria, Harris va prometre protegir als immigrants de les polítiques antiimmigració del llavors president electe Donald Trump.

Aquell mateix any, Kamala Harris es va casar pel ritus jueu amb l'advocat Douglas Emhoff. El seu marit té dos fills del primer matrimoni.

Kamala Harris i el seu marit, Douglas Emhoff, en campanya
Kamala Harris i el seu marit, Douglas Emhoff, en campanya (Reuters/Jonathan Ernst)

El "somni americà"

Kamala Harris era considerada una de les principals contendents i potencial favorita en les primàries demòcrates. Durant el primer debat presidencial demòcrata, el juny de 2019, Harris es va enfrontar durament a Joe Biden i li va retreure la seva poca implicació en la defensa de les minories. A mesura que la campanya avançava, la seva candidatura va anar perdent força i, finalment, es va retirar de la cursa per la nominació.

Però Biden la va recuperar quan li va proposar que l'acompanyés com a candidata a la vicepresidència. Kamala Harris havia treballat amb el fill de Biden, que va morir d'un tumor cerebral, quan aquest era fiscal de Delaware. 

El somni americà de Kamala Harris no sembla que acabi en la vicepresidència del país. Joe Biden, que està a punt de fer 78 anys, ja ha deixat caure que no vol repetir mandat. La candidatura de Kamala Harris a les eleccions del 2024 pot ser una aposta segura pels demòcrates.

Kamala Harris abraça una jove seguidora
Kamala Harris abraça una jove seguidora

Defensa de les minories

En campanya ha fet un crida constant a la mobilització a les urnes de les dones i les minories i no s'ha cansat de denunciar els intents d'obstruir la votació en els estats republicans.

Sempre activa, en els actes electorals se l'ha vist ballar al ritme de les bandes de música que amenitzaven els actes i acostant-se a parlar amb la gent en qualsevol situació. Sempre amb mascareta i respectant les mesures de prevenció de la Covid-19.

Però, amb distància i tot, ha volgut sempre mostrar-se propera a la gent. A Milwaukee es va trobar amb la família de Jacob Blake, un home negre greument ferit per la policia.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump Joe BidenKamala Harris
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut