Kàlida, un espai de suport emocional, pràctic i social per a pacients amb càncer

Al costat de l'Hospital de Sant Pau, Kàlida arriba allà on l'equip mèdic no ho pot fer

Mònica Bertran Brancós / Marta Arrufat TrigasActualitzat

Els avenços en la investigació fan que cada vegada sigui més alta la supervivència al càncer. Però més enllà dels tractaments clínics, les persones que conviuen amb el càncer –malalts i els seus cuidadors– necessiten suport emocional, pràctic i social. És el que els ofereix Kàlida, una fundació finançada amb donacions que vol ser un complement per a metges, psicooncòlegs i associacions de malalts.

 

 

Està al costat d'un hospital, en aquest cas el de Sant Pau, però obert a tots els pacients de càncer i el seu entorn. Sense cita prèvia, sempre que ho necessitin. En un espai agradable, que convida al relax. La idea de Kàlida és arribar allà on l'equip mèdic no ho pot fer.

Agustí Barnadas, cap d'Oncologia Mèdica de Sant Pau:

"En una consulta com aquesta, les llistes de malalts són grans, el temps que podem dedicar al pacient és limitat, i no sempre es poden abordar tots els problemes que presenta un pacient. Penseu que el primer diagnòstic és un terrabastall, un terratrèmol en la vida d'aquest pacient."

 

 

Albert Coma Maldonado:

"Estem acostumats a pensar que ho tenim tot controlat, i una situació d'aquest tipus t'ho desmunta totalment tot. I això provoca un gran estrès. El que passa és que moltes vegades no n'ets conscient."

A Kàlida hi troben atenció personalitzada que ofereixen sempre professionals.

 

 

Sara García, psicooncòloga, coordinadora de Kàlida-Sant Pau:

"És lògic que pugui plorar si vull plorar, que connecti amb la ràbia si sento ràbia, que connecti amb la por si em genera por. I aquí, el que els donem és l'espai perquè ho puguin treure, sigui el que sigui el que sentin, sense cap judici, sense cap cohibició".

Albert Coma Maldonado:

"Sobretot és la por a morir i a deixar aquest món."

 

 

Però també hi ha moltes activitats en grup amb persones que estan passant pel mateix: des de tallers de relaxació per aprendre a controlar l'estrès, fins a d'altres de més pràctics, com el de nutrició, que pot ajudar la persona malalta a trobar-se millor amb una bona alimentació.

Kàlida s'inspira en una experiència escocesa que funciona des de fa 20 anys amb bons resultats. S'ha provat que si els pacients milloren l'estat emocional segueixen millor els tractaments i tenen menys efectes secundaris.

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut