Barcelona

JxSí a la CUP: "Aquest procés només el podem fer junts, coincidint i renunciant. Si no, no el farem"

Romeva defensa Mas com a candidat a la investidura perquè representa, ha dit, un segment important de gent favorable al procés independentista

RedaccióActualitzat

Quatre dels negociadors de Junts pel Sí han explicat la proposta d'acord per a la independència que han posat sobre la taula a la CUP. Raül Romeva ho ha fet des de "Els Matins" de TV3 i Toni Comín, Lluís Llach i Lluís Corominas a "El matí de Catalunya Ràdio". Comín ha estat molt clar i ha emplaçat la CUP a arribar a l'acord:

"Aquest procés només el podem fer junts, coincidint i renunciant. Si no, no el farem."

Llach considera que el que han de decidir les bases cupaires aquest diumenge és si volen tirar endavant el procés o no.

"A Junts pel Sí hem tingut molta pràctica, en molts dels paràmetres intel·lectuals i de creences ideològiques. Hem de decidir si fem el pas a la independència amb uns mínims que crec són totalment acceptable per tothom."

Ara bé, el cantautor ha admès la dificultat que els suposa negociar amb la formació assembleària:

"Negociar amb la CUP, que fa de transmissor a l'assemblea, és difícil. De vegades sembla que no tinguis interlocutor."

També des de Junts pel Sí, Raül Romeva, per la seva banda, ha dit que el document inclou molts aspectes del programa de la CUP, fins i tot alguns de manera literal. Comín, en aquest sentit, ha dit: "La proposta sobre la renda mínima que diu la CUP, literalment". També assegura: "Posem diners a la idea de la CUP de reduir la llista que més preocupa, la que fas perquè el metge et digui què et passa.".

En qualsevol cas, Comín admet que sempre ha dit als negociadors de la CUP que, "si ens donen suport, les propostes socials tindran més força i unitat. Tindran el suport de CDC."

Romeva també ha defensat el nom d'Artur Mas com a candidat a la investidura perquè representa, ha dit, un segment important de gent favorable al procés independentista.

"La proposta ha estat clara respecte a la presidència. La presidència és un dels punts però hi ha molts aspectes. En aquest procés no podem renunciar ni prescindir de ningú i Mas representa part de la societat catalana i ha de representar el procés."

En qualsevol cas, Romeva augura que "el procés continuarà":

"El procés continuarà en qualsevol circumstància. El que hem de fer és començar a treballar de seguida i amb tots els actius. Hi ha vida més enllà del debat 'Mas sí, Mas no'."

Toni Comín ha afegit que la presidència d'Artur Mas no ha de ser un escull, tal com ho planteja la CUP, sinó una garantia que el pla social s'aplicarà. I ho ha argumentat:

"Ens genera desconfiança, ens deien, que el govern que ha de tirar endavant aquestes polítiques estarà presidit per Artur Mas, que des del seu punt de vista en altres ocasions havia fet polítiques molt diferents d'aquestes. Jo els hi deia al revés: això no hauria de ser un motiu de desconfiança, és una garantia afegida."

Per Romeva, hi ha tres aspectes fonamentals que cal tenir en compte: "Com fem la República, quines són les prioritats immediates i de quines eines i instruments ens dotem per fer-ho". I ha insistit que, sigui com sigui, el procés continua:

"És tan important el que estem fent i tan complex, que això no s'atura aquí. El procés segueix."

Per això, ha etzibat que el futur del país està en mans dels catalans i no de l'assemblea de la CUP:

"El futur del país està en mans de la gent del país, no només de 3.000 persones."

La proposta d'acord de Junts pel Sí es basa en tres eixos: el social i econòmic, el nacional i la presidència col·legiada. L'eix social inclou un pla de xoc de 270 milions d'euros, la reducció de les llistes d'espera a la sanitat -que és on hi ha hagut més discrepància- i la paralització del BCN World. L'eix nacional descriu el full de ruta de 18 mesos cap a la independència. I pel que fa a l'organització del govern, manté Artur Mas com a president, en un executiu organitzat en tres grans àrees, Economia i Ocupació, Afers Exteriors i Benestar. L'objectiu, diu la proposta, és coordinar departaments i reforçar les decisions col·legiades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut