Laura Borràs, número 2 de la llista de JxCat al Congrés, aquesta nit electoral (ACN)
Laura Borràs, número 2 de la llista de JxCat al Congrés, aquesta nit electoral (ACN)
Barcelona

JxCat perd un diputat al Congrés, però Sànchez, Rull i Turull guanyen l'escó

Puigdemont: "Ens volien apartar, ens volien esborrar. I n'hem fet set en unes condicions dificilíssimes"

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya obté uns resultats similars als del 2016 en aquestes eleccions generals.

Amb 497.536 vots, se situa com a quarta força a Catalunya, amb 7 escons al Congrés, 1 diputat menys dels que tenia actualment a la cambra baixa. Al Senat manté els dos escons.

En les eleccions del 26 de juny de 2016, Junts per Catalunya es va presentar encara amb la marca Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i va aconseguir 483.488 vots, que es van traduir en 8 escons al Congrés. Va ser la tercera força més votada a Catalunya, darrere d'En Comú Podem i Esquerra Republicana.

 

El president Quim Torra felicita Laura Borràs (EFE)


Set diputats i dos senadors

Els set diputats de Junts per Catalunya al Congrés es distribuirien de la manera següent:

- Tres diputats per Barcelona (Jordi Sànchez, Laura Borràs i Míriam Nogueras)

- Dos diputats per Girona (Jaume Alonso-Cuevillas i Sergi Miquel)

- Un diputat per Tarragona (Josep Rull)

- Un diputat per Lleida (Jordi Turull)

Al Senat, JxCat tindrà dos representants, un per Girona i l'altre per Lleida: Josep M. Matamala i Mayte Rivero.

Junts per Catalunya fa el seguiment de la nit electoral des de l'Hotel Catalònia, a la plaça Catalunya de Barcelona. També s'han seguit les dades de la nit des de Brussel·les, a la seu del Club de Premsa, on hi havia els candidats d'aquesta formació al Senat per Barcelona i Girona, Lluís Puig i Josep M. Matamala, i l'expresident Carles Puigdemont.

Puigdemont s'ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts per JxCat i ha explicat que aquest matí li ha dit a Josep M. Matamala: "Avui t'aixeques com a exiliat i te n'aniràs a dormir com a senador".

 

 

Puigdemont: "N'hem fet 7 en unes condicions dificilíssimes"

L'expresident ha volgut felicitar Esquerra Republicana i el PSC pels resultats obtinguts, i també el seu partit, Junts per Catalunya.  "Semblava que estava escrit que no havíem de ser aquí avui", ha dit Puigdemont:

"Ens volien apartar. Ens volien esborrar de les enquestes. No comptàvem. Ens donaven dos, tres, molt generosament quatre diputats... i n'hem fet set. I n'hem fet set en unes condicions dificilíssimes".

Laura Borràs, la número 2 de la candidatura de JxCat per Barcelona, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han arribat a quarts de nou del vespre a l'hotel Catalònia, on la formació ha seguit la nit electoral.


Borràs: "Que hi siguem és gairebé un miracle"

Borràs, emocionada, ha destacat que "Junts per Catalunya ha mantingut resultats" a Catalunya malgrat que algunes enquestes només els donaven dos diputats:

"Junts per Catalunya ha mantingut els resultats. El país ha fet un molt bon resultat perquè mai com ara hi haurà a Madrid tants diputats independentistes. Serem 22 a Madrid."

"Que nosaltres hi siguem és gairebé un miracle. Penseu que les enquestes ens donaven 2 diputats. Vam demanar votar els presos i s'ha fet, s'ha votat Turull, Rull, Sànchez, Oriol Junqueras... i s'ha votat el Jami Matamala"

 

Borràs ha trucat al candidat d'ERC Gabriel Rufián per felicitar-lo, i ha explicat que Quim Torra també ha pogut enviar un missatge al cap de files del PSOE, Pedro Sánchez. De fet, el president català ha trucat al líder socialista, però no hi ha pogut parlar. La número dos de JxCat també ha felicitat la campanya que ha fet el Front Republicà, que no ha aconseguit cap diputat.

En una primera intervenció a tres quarts de nou del vespre, quan encara no hi havia dades oficials d'escrutini, la número tres al Congrés per Barcelona, Míriam Nogueras, ha mostrat la seva satisfacció per l'alta participació de la jornada. Ha dit que els ciutadans de Catalunya s'han tornat a sentir interpel·lats i que es demostra que "això va de Catalunya". Segons Nogueras, "tot el que passi a Espanya ha de passar per Catalunya, i a Catalunya sempre responem votant."


Campanya des de la presó

Aquestes eleccions, Junts per Catalunya han afrontat la campanya en circumstàncies del tot inusuals perquè tenen candidats a la presó i a Bèlgica acompanyant l'expresident Carles Puigdemont.

Els caps de llista de JxCat per Barcelona, Jordi Sànchez; per Tarragona, Josep Rull, i per Lleida, Jordi Turull, són a la presó de Soto del Real des de l'1 de febrer per assistir al judici que es fa al Suprem. Els caps de llista de la formació per Barcelona, Lluís Puig, i per Girona, Josep Maria Matamala, són a Brussel·les.

Sànchez, Rull i Turull han participat en diversos actes de campanya i en rodes de premsa des de Soto del Real autoritzats per la Junta Electoral Central.

En campanya, Jordi Sànchez va donar per feta la victòria del PSOE de Pedro Sánchez, i també que no tindrà més remei que negociar un referèndum a Catalunya que, va dir, "formarà part de la solució":

La número 2 de JxCat el 28A, Laura Borràs, ha defensat la unitat d'acció amb ERC a Madrid, perquè, segons ha dit, "només podrem interlocutar amb Espanya com a país, no com a partits polítics". Borràs ha negat la possibilitat de demanar l'indult per als polítics catalans perquè "seria admetre que són culpables":

 

 

 

ARXIVAT A:
JuntsEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut