El president Torra en l'acte de Junts per Catalunya al Born (EFE/Quique García)
El president Torra en l'acte de Junts per Catalunya al Born (EFE/Quique García)

JxCat obre la precampanya criticant l'"independentisme pràctic": "Som els que ens plantem"

El president Quim Torra assegura que exigirà a Pedro Sánchez el nomenament de la figura del mediador

Redacció / ACNActualitzat

Amb les eleccions anunciades - tot i que no convocades - Junts per Catalunya ha fet una exhibició de maquinària electoral aquest dissabte. Amb el Born com a escenari, JxCat ha carregat contra l'independentisme dit "pragmàtic", una crítica que s'entén com una referència a Esquerra Republicana, sense citar-la.

A l'acte ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'ara eurodiputat Carles Puigdemont. La formació s'ha reivindicat com l'única que defensa els valors reals de l'independentisme. Torra ha reivindicat la formació com l'espai que "s'ha plantat" davant la repressió i que no s'ha "doblegat".

"Nosaltres som els que ens plantem."

El nom d'ERC no ha sortit en tot l'acte, però ha planat en gran part dels discursos. Sí que hi ha hagut referències a la retirada de l'escó de Torra a la cambra catalana, sota la presidència del republicà Roger Torrent.

 

Una de les veus més contundents ha estat la de la líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, que ha carregat contra "el suposat independentisme pràctic", en referència a ERC, a la qual no ha anomenat en cap moment perquè "de pràctic, no en té res".

"Si no, que ens expliquin què s'ha fet després de dos anys de renúncies i acatament."

Artadi també s'ha referit a la taula de negociació i a la reunió entre Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez. Afirma que l'independentisme no ha fet "tot aquest camí" per aconseguir "finançament i traspassos", i que no pateixen "exili i presó perquè Barcelona sigui cocapital cultural".

 

Puigdemont ha participat en l'acte de JxCat per videoconferència
Puigdemont ha participat en l'acte de JxCat per videoconferència (EFE/Quique García)

Carles Puigdemont ha estat més moderat. Assegura que Junts per Catalunya "està a punt" per la convocatòria de les eleccions. Ha definit la formació com a "resilient" i "la força indispensable i inevitable per a qui vulgui fer política des de l'eficàcia".


Crítiques a Sánchez

Junts per Catalunya també ha criticat Pedro Sánchez. La darrera intervenció de l'acte l'han reservat per al president Puigdemont, que ha ironitzat sobre el canvi d'actitud de Sánchez respecte a la negociació amb Catalunya:

"Una persona que fa quatre dies que no despenjava el telèfon a Torra, ara ha hagut de venir al Palau de la Generalitat a reconèixer on hi ha el poder a Catalunya."

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha carregat contra Sánchez per tenir més d'una cara i ha dit que des del seu espai no renunciaran a res. També s'ha queixat pel "tuf colonial" de les propostes que el president del govern espanyol va dur a la trobada amb Torra.

El president Quim Torra ha insistit que exigirà a Pedro Sánchez el nomenament de la figura del mediador en la primera reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol.

D'altra banda, el cap de la Generalitat ha reiterat que serà en el marc de la Comissió Bilateral, i no en la taula de negociació, on es debatran els punts que Sánchez porta a Catalunya com a proposta.

Acte de precampanya

L'acte s'ha fet al Born Centre de Cultura i Memòria, equipament que Torra va dirigir durant uns anys. Hi ha desembarcat, en persona o per videoconferència, la plana major de la formació: els consellers de JxCat –tots hi han intervingut–, representants al Parlament –com Eduard Pujol i Albert Batet–, al Congrés i al Senat –com Laura Borràs i Josep Lluís Cleries–, o la líder a Barcelona, Elsa Artadi, entre molts altres.

El president Torra amb membres de JxCat al Born Centre de Cultura i Memòria
El president Torra amb membres de JxCat al Born Centre de Cultura i Memòria (EFE/Quique García)

A l'acte s'ha fet una vintena d'intervencions, en què s'han repassat les xifres del pressupost i on s'ha conclòs que l'espai està "a punt" per emprendre el camí cap a les urnes i per governar.


Reivindicar els pressupostos

Junts per Catalunya assegura que reivindicaran els pressupostos per responsabilitat, però se n'han desmarcat perquè, asseguren, no són els que haurien fet ells sols.

Elsa Artadi ha assegurat que els comptes haurien estat "millors" si els haguessin fet "només" els de JxCat, però que "s'aprovaran per responsabilitat perquè són necessaris". També el conseller de Territori, Damià Calvet, ha anat en aquesta línia quan ha recordat que els pressupostos elaborats han estat fets "sense majoria al Parlament" i en el marc d'una "coalició". De fet, ha garantit que els pressupostos de la seva "vida" seran els de la "república", i no aquests.

ARXIVAT A:
Quim TorraJxCatProcés català
Anar al contingut