Rovira i Puigdemont, durant la visita de la número dos d'ERC a Brussel·les el 14 de novembre
Rovira i Puigdemont, durant la visita de la número dos d'ERC a Brussel·les el 14 de novembre
Brussel·les

Acord JxCat-ERC: mesa independentista i buscar la viabilitat per investir Puigdemont

L'acord el van tancar aquest dimarts a la nit a Brussel·les Carles Puigdemont i Marta Rovira

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya i ERC han tancat un acord per engegar la legislatura. L'entesa inclou votar una mesa del Parlament de majoria independentista i estudiar la viabilitat per investir Carles Puigdemont, segons ha pogut avançar Catalunya Ràdio. L'acord el van tancar aquest dimarts, en un sopar a Brussel·les, el mateix Puigdemont i la número 2 republicana, Marta Rovira. Precisament aquest dimecres es compleixen dos anys de la investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat.

Aquest acord encara presenta algunes incògnites, com, per exemple, com es garantiran els vots dels diputats electes que són a Brussel·les, una fórmula que podria passar pel vot per delegació en altres diputats. També continua sent una incògnita si hi podrà haver una investidura a distància, ja que si Puigdemont tornés seria detingut.

L'opció proposada pel mateix Puigdemont va en aquesta línia. I planteja dues opcions: fer el discurs d'investidura per videoconferència o bé que el llegís per delegació un dels 135 diputats.

Segons el PDeCAT, l'acord és per a la legislatura, i no només d'investidura i de composició de la mesa del Parlament, una composició que es tancaria de la següent manera: dos membres de Junts per Catatalunya, dos per a Esquerra, un dels quals seria la presidència, dos per a Ciutadans i un per al PSC.   

Per la seva banda, ERC destaca que, amb l'acord, queda descartat un possible bloqueig a la constitució del Parlament en cas que no es pugui restituir el president. Els republicans condicionen, però, el suport a investir Puigdemont al fet que sigui viable. En cas contrari, no descarten un altre candidat. 

Carles Puigdemont va fer presentar aquest dimarts la seva credencial al Parlament. Puigdemont, en una intervenció per videoconferència a Montpeller, va dir que vol tornar a Catalunya amb garanties i sense l'amenaça de la justícia espanyola. Alhora, al seu compte de Twitter, va piular que tornarà amb tota la legitimitat com a president escollit pel Parlament.

També van presentar les credencials Oriol Junqueras, que continua a la presó, i un dels 4 consellers cessats que són a Brussel·les, Toni Comín. Junts per Catalunya també aclareix que ni Clara Ponsatí ni Lluís Puig renuncien a l'acta de diputat.

En canvi, Carles Mundó és la primera baixa independentista a la llista d'ERC. L'exconseller de Justícia ha renunciat a l'acta de diputat argumentant motius personals.

El Butlletí Oficial de l'Estat publica ja la convocatòria de constitució del Parlament de Catalunya. Fixa la sessió de constitució a les 11 del matí del dimecres 17 de gener.

ARXIVAT A:
Article 155JuntsEleccions 21DERC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut