Barcelona

Discrepàncies entre JxCat i ERC sobre Puigdemont forcen a desconvocar el ple

No hi ha hagut acord a la mesa del Parlament sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament d'aquest dimecres i dijous s'ha desconvocat finalment. Així ho ha decidit el president Roger Torrent amb l'acord de tots els grups excepte Ciutadans i la CUP, que hi han votat en contra en la Junta de Portaveus.

El president del Parlament l'havia convocat després que la Mesa no hagi pres cap decisió aquest migdia sobre la suspensió de Carles Puigdemont i els altres cinc diputats processats per rebel·lió pel jutge Llarena.

Empat a la mesa

JxCat i ERC han votat diferent a la mesa, que ha acabat sotmetent a votació la proposta del president Torrent: que els diputats suspesos siguin substituïts per un altre membre del seu grup en les votacions.

Aquesta votació ha acabat amb empat: 3 vots en contra (2 de Ciutadans i 1 de JxCat), una abstenció (JxCat) i tres vots a favor, d'Esquerra i el PSC.

JxCat nega que els dos vots diferents es deguin a desavinences internes.

 

Discrepàncies entre JxCat i ERC

JxCat volia blindar Carles Puigdemont i demanava que no se'l suspengués de les seves funcions de diputat. Han destacat que la seva situació judicial és diferent, que no és a presó, i han recordat la decisió de la justícia alemanya de no entregar-lo per rebel·lió, sinó per malversació.

Per part d'Esquerra no hi estaven d'acord i s'avenien a aplicar la proposta dels lletrats del Parlament, una opinió que compartien amb socialistes i comuns.

Junts per Catalunya assegura que des d'aquest dimarts tenien un acord amb Esquerra a alt nivell de govern i de grups parlamentaris per mantenir Carles Puigdemont al marge de la substitució. 

Uns fets que neguen taxativament des d'ERC. El mateix president Torrent ha negat que hi hagués un acord.

 

 

 

El ple previst

El ple havia de començar amb la sessió de control al govern i un ple monogràfic sol·licitat per Ciutadans sobre la convivència a Catalunya i l'agenda social. A la tarda és quan estava previst que es fessin diverses votacions i, aleshores, calia saber quina era la decisió de la mesa.

Aquest dimarts la mesa, amb majoria independentista, es va donar un marge de 24 hores per estudiar aquest informe. En les seves 75 pàgines, el document dels lletrats explica que, per nomenar substitut algú nou de la llista, caldria reformar el reglament de la cambra. I per això proposava com a solució temporal que els processats fossin substituïts per companys del mateix grup parlamentari.

 

 

Així no es perdria el vot dels diputats suspesos, que tampoc perdrien la seva acta, i per tant, no s'alterarien les majories.

 

 

Ciutadans i el PP, en canvi, consideraven que aquesta fórmula seria una delegació fraudulenta. Segons la formació d'Arrimadas no es poden substituir els diputats suspesos per Llarena i anuncien un recurs d'empara al Constitucional si la mesa acaba fent cas de l'informe.

Tampoc és partidari de substituir els diputats suspesos el PP, que demana que renunciïn a l'acte. La CUP, per la seva banda, opta per desobeir el jutge Llarena

ARXIVAT A:
JxCatERCCsEn comúCUPPSCPPRoger TorrentCarles PuigdemontJordi SànchezJordi TurullJosep RullRaül RomevaOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut