Iceta arribant al Parlament, aquest dimecres (ACN)
Iceta arribant al Parlament, aquest dimecres (ACN)
Barcelona

JxCat, ERC i la CUP forcen l'ajornament de la designació d'Iceta com a senador

El PSC volia que la decisió s'aprovés aquest dijous, però haurà d'esperar una setmana perquè la Junta de Portaveus no ho ha considerat urgent

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta haurà d'esperar per ser senador. El tràmit parlamentari, que s'havia de fer aquest dijous, no serà fins dimecres que ve, perquè JxCat, ERC i la CUP han forçat que s'endarrereixi. La designació per part del Parlament és un pas necessari perquè Iceta no va formar part de la llista de les generals i, per tant, ha d'accedir a l'escó per designació de la cambra.

La Junta de Portaveus s'ha reunit aquest dimecres a la tarda, després del ple, i ha acordat convocar un ple extraordinari per al 15 de maig per abordar el nomenament d'Iceta com a senador. L'òrgan ha considerat que no hi ha urgència per resoldre la qüestió en el ple que acabarà aquest dijous.

Gemma Geis ha defensat que "no hi ha urgència" per rellevar els senadors de designació autonòmica (ACN)


La portaveu adjunta del grup parlamentari de JxCat, Gemma Geis, ha argumentat que no hi ha pressa per substituir els senadors i ha recordat que l'últim cop que el Senat "va intervenir sobre la sobirania del Parlament" va ser per suspendre l'autonomia, amb el 155, una votació en què Iceta va tenir "un pes molt important".

"No concorre cap urgència, el Parlament és sobirà."

Cs, PSC-Units, Catalunya en Comú-Podem i i el PP volien que s'enllestís aquest dijous, però la majoria independentista ho ha tombat i ara caldrà esperar una setmana.

La condició d'ERC

La designació s'ha d'aprovar per majoria simple, és a dir, que ha de tenir més vots afirmatius que negatius. Per ara, Esquerra ha advertit que no hi donarà suport perquè no els ha agradat assabentar-se de la decisió per la premsa. "Així no es fan les coses, no és manera de prendre decisions", ha advertit el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià.

Sergi Sabrià diu que esperen respostes del PSOE en qüestions com el suplicatori dels presos que són càrrecs electes (ACN)


ERC, però, està disposada a repensar-s'ho i ha posat una condició clara: que els socialistes rebutgin el suplicatori dels presos independentistes que són senadors o diputats electes. És a dir, el mecanisme recollit en la llei que diu que s'ha de demanar permís a la cambra per continuar el judici contra els seus membres.

"Tombar aquest suplicatori suposaria la llibertat immediata i el final del judici. Ens agradaria molt saber quina serà la posició del PSOE en aquest tema."

El primer tràmit per a la desginació d'Iceta ja l'ha fet el fins ara senador del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, que ha renunciat a l'escó per deixar pas a Iceta.


El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha proposat aquest dimecres el secretari general del PSC com a president del Senat. Iceta vol compatibilitzar el càrrec amb el de primer secretari del PSC i amb l'escó al Parlament, així com la funció de president del grup parlamentari socialista.

El PP i Ciutadans creuen que el nomenament d'Iceta és una concessió a l'independentisme per part de Sánchez.

ARXIVAT A:
PSCMiquel IcetaPedro SánchezJxCatERCParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut