Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés (EFE Fernando Alvarado)
Madrid

JxCat demana fer grup al Congrés amb Més País, Compromís i BNG per guanyar visibilitat

Sortirien del Grup Mixt, on quedaria la CUP, i formarien el Grup Múltiple de 12 diputats, amb Laura Borràs i Íñigo Errejón com a portaveus

Actualitzat

Junts per Catalunya ha demanat fer grup propi al Congrés amb els diputats de Més País, Compromís i el Bloc Nacionalista Gallec, per evitar estar en un Grup Mixt de 21 diputats, on la CUP sí que hi seria.

En total, les quatre formacions sumen 12 diputats, que han registrat la petició per configurar un nou grup parlamentari que s'anomenarà Múltiple i que tindrà com a portaveu Laura Borràs i com a portaveu adjunt Íñigo Errejón.

Borràs ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que es tracta d'un acord a què s'ha arribat no per un vincle amb aquestes formacions pel que fa al dret a l'autodeterminació, sinó per aconseguir més visibilitat.

"Tenir un grup parlamentari et dona temps per poder emetre el teu missatge polític, i per tant és una qüestió de visibilitat i de representabilitat política, amb presència en totes i cadascuna d'aquelles comissions on es tracten les qüestions polítiques, que és la feina que hi has d'anar a fer. Tenir o disposar de grup és una eina molt important."

Els quatre partits representen el 5,09% del total de vots a l'Estat en les eleccions del 10 de novembre i compleixen amb els requisits que exigeix el reglament de la cambra baixa.
 

 


Laura Borràs, portaveu de JxCat, a l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio"
 

 

Segons el reglament del Congrés, per constituir-se com a grup cal tenir un mínim de 15 diputats o bé ser-ne almenys cinc i tenir el 5% dels vots emesos a tot l'Estat o el 15% a cada circumscripció a la qual s'ha presentat el grup.
Divendres, la mesa del Congrés estudiarà si accepta la petició.
 

La CUP es queda al Mixt

Els dos diputats de la CUP es quedarien al Grup Mixt amb el diputat de Nova Canària i el de Fòrum Astúries.

Al Grup Mixt hi ha 21 representants d'11 formacions polítiques: 8 diputats de JxCat, 2 de la CUP, 2 de Més País, 2 de Navarra Suma, un del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), un del BNG, un de Fòrum Astúries, un de Terol Existeix, un de Coalició Canària i un de Nova Canària.  

Segons les peticions fetes a la mesa, el Grup Mixt es dividiria en 3. Per una banda, el Grup Múltiple de Junts per Catalunya, Més País, Compromís i el BNG. Per l'altra, el Grup Espanya Plural, format per 5 diputats de Navarra Suma, Terol Existeix, el PRC i Coalició Canària, que sostenen que compleixen els requisits perquè tots ells superen el llindar del 15% de vots a les seves circumscripcions. I la resta del Grup Mixt quedaria en 4 diputats, entre els quals els dos de la CUP.
 

Escons al Senat

També hi ha moviment per formar grups al Senat, amb intercanvi d'escons entre Junts i Esquerra. ERC cedeix tres senadors a JxCat a canvi que retiri una moció sobre el dret d'autodeterminació que s'havia de debatre al ple del Parlament d'aquesta setmana, per no interferir en les negociacions de la investidura.

Laura Borràs retreu als republicans que es vantin de cedir-los senadors quan és una cosa, diu, que ja s'ha fet altres cops. 

"És un gest que en el passat s'havia fet sense publicitat. La lleialtat per al nostre soci de govern a la Generalitat de Catalunya ha fet que, a petició seva, retiréssim aquesta moció. No l'hem retirada, l'hem aparcada. De fet, la presentarem de nou aquest divendres."

Amb aquest tres senadors Junts per Catalunya podrà formar grup propi a la cambra alta.

ARXIVAT A:
JxCatLaura BorràsERCÍñigo Errejón
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut