L'Open Arms, a l'arribada al port de Lampedusa, on van desembarcar els migrants rescatats durant les últimes setmanes (EFE)
L'Open Arms a l'arribada al port de Lampedusa, on van desembarcar els migrants rescatats durant les últimes setmanes (EFE)

Jutjaran Matteo Salvini a Itàlia acusat de segrest de persones en el cas d'Open Arms

La justícia acusa l'exministre d'Interior per haver bloquejat durant setmanes l'entrada en aigües territorials italianes del vaixell Open Arms l'estiu del 2019

RedaccióActualitzat

L'exministre d'Interior italià Matteo Salvini anirà a judici per un suposat delicte de segrest de persones en el cas de l'ONG Open Arms.

Un tribunal de Palerm ha admès la petició de la Fiscalia per asseure al banc dels acusats el polític líder de la ultradretana Lliga. L'acusen d'un suposat delicte de segrest de persones en el cas dels 160 migrants que anaven a bord del vaixell de l'Open Arms l'agost del 2019.

Una decisió de Matteo Salvini, en aquell moment ministre d'Interior, va deixar bloquejats al mar durant 20 dies tots els migrants que el vaixell de l'ONG havia rescatat del mar. Salvini va prohibir a l'Open Arms acostar-se a cap port italià per poder desembarcar i donar atenció sanitària a les persones que anaven al vaixell de socors.

L'Open Arms mentre esperava davant la costa de Lampedusa i deien sentir-se víctimes d'un segrest
L'Open Arms mentre esperaven davant la costa de Lampedusa i deien sentir-se víctimes d'un segrest (EFE)

La situació es va desencallar quan, el 20 d'agost del 2019, la Fiscalia va ordenar desembarcar els migrants que encara eren dalt de l'Open Arms al port de Lampedusa i traslladar el vaixell de l'ONG catalana a un port de Sicília. Desenes de migrants havien saltat abans per la borda del vaixell per intentar arribar nedant a la costa italiana i d'altres, menors o persones que estaven en pitjor estat de salut, havien estat evacuats abans.

En el moment de desembarcar, les persones que eren al port de Lampedusa van cantar la cançó "Bella Ciao" per donar la benvinguda als migrants a territori italià i com a mostra de protesta contra Matteo Salvini.

Els migrants rescatats per l'Open Arms desembarquen al port de Lampedusa
Els primers migrants que baixaven de l'Open Arms (EFE)

La defensa de Matteo Salvini va al·legar que la decisió de no permetre a l'Open Arms desembarcar en cap port italià va ser presa per tots els membres del govern i no només per l'extitular d'Interior.

El judici contra Salvini se celebrarà a partir del 15 de setembre.

L'Ajuntament de Barcelona, personat a la causa contra Salvini

L'Ajuntament de Barcelona, personat en la causa contra el dirigent italià, demanarà al judici que Salvini es faci càrrec dels danys patrimonials causats pel bloqueig del vaixell. El consistori també vol que Salvini es responsabilitzi dels "danys als valors i la imatge de Barcelona per les diverses acusacions falses que va fer contra la ciutat".

L'exministre italià ha reaccionat amb orgull a la decisió de la justicia d'encausar-lo i assegura que "va amb el cap ben alt" i es pregunta si el jutgen per haver defensat el seu país :

Enviat a judici. "La defensa de la Pàtria és el sagrat deure del ciutadà". Article 52 de la Constitució. Vaig a judici per això, per haver defensat el meu país? Hi vaig amb el cap ben alt, també en nom vostre. Primer Itàlia. Sempre."

 



En canvi, l'ONG Open Arms ha reaccionat amb alegria a la decisió de la justícia italiana. Òscar Camps assegura que "el temps posa cadascú al seu lloc" i diu que el procés contra Salvini tornarà a donar rellevància a la protecció de la vida humana al mar i a la dignitat de les persones:

 


Salvini també té obert a la ciutat siciliana de Catània un altre procés similar, en aquest cas per bloquejar un vaixell militar amb 131 immigrants a bord el juliol del 2019. En aquest segon cas, però, el 10 d'abril la Fiscalia va demanar que s'arxivés la causa.

ARXIVAT A:
ItàliaMigracionsOpen Arms
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut