Hasina va fugir a l'Índia el 5 d'agost (Reuters / Wolfgang Rattay)

Jutjaran l'exprimera ministra de Bangladesh per una mort en les protestes dels estudiants

De moment, l'única causa oberta que afronta Sheikh Hasina és per l'assassinat d'una sola persona, tot i que, en total, hi va haver més de 400 víctimes

Bangladesh enviarà al banc dels acusats l'exprimera ministra, Sheikh Hasina. És el primer judici que afronta pels manifestants morts durant les protestes d'aquest estiu, durament reprimides per la policia.

De moment, la causa oberta és per la mort d'una sola persona, tot i que, en total, hi va haver més de 400 víctimes.

Es tracta de l'assassinat de l'amo d'una botiga de comestibles que va rebre un tret de la policia. La persona que ho ha denunciat acusa les autoritats de disparar de manera indiscriminada.

Les manifestacions, liderades pels estudiants, van forçar la dimissió de Hasina, que va fugir del país en helicòpter a l'Índia abans que assaltessin el seu palau.

A l'exprimera ministra se l'investiga juntament amb sis excol·laboradors seus, entre els quals el secretari general del seu partit, l'exministre d'Interior, o diversos comandaments policials.

Manifestants davant un mural de Hasina vandalitzat (Reuters/Mohammad Ponir Hossain)

Hasina reacciona demanant que s'aclareixin les morts

Poc després que s'hagi anunciat el seu processament, Hasina ha trencat el silenci per primer cop des que va fugir del país. Ho ha fet per dir que vol que s'aclareixi qui són els responsables de les morts i la violència que hi ha hagut.

La petició l'ha fet a través de les xarxes socials en un missatge difós pel seu fill en què reclama que "s'investigui degudament els que han participat en aquests assassinats i se'ls castigui com correspon":

"Des de juliol passat, moltes vides s'han perdut a causa del vandalisme, els incendis provocats i la violència en nom de l'agitació".

Hasina ho ha dit després que al seu país han detingut l'exministre d'Interior i un assessor seu quan també intentaven fugir, un cop s'ha anunciat que se'ls investigava.

Les protestes van provocar més de 400 víctimes mortals (Europa Press/Habibur Rahman)

Un futur incert

A més d'exigir una investigació, l'exprimera ministra aprofita el missatge per reivindicar la figura del seu pare i líder de la independència de Bangladesh, Mujibur Rahman.

Això, després que el govern interí hagi anunciat que el 15 d'agost, que commemorava el seu assassinat, deixarà de ser festiu.

Tot i que Rahman era una figura profundament respectada en Bangladesh, després de la caiguda de Hasina es va poder veure manifestants atacant estàtues o símbols seus.

El que no ha detallat Hasina en el comunicat és cap detall del seu incert futur. El seu fill va desmentir la setmana passada els rumors de diversos mitjans locals que deien que sol·licitarà asil al Regne Unit i va afirmar que la seva mare, de 76 anys, vol tornar a Dhaka, la capital de Bangladesh.

Manifestants colpejant una estàtua de Mujibur Rahman durant les protestes (Reuters/Mohammad Ponir Hossain)

Una revolta liderada per estudiants

Hasina, que va estar 15 anys al poder, va dimitir el 5 d'agost i va fugir a l'Índia arran de la revolta liderada per estudiants.

La protesta va començar l'1 de juliol de manera pacífica com una denúncia dels favoritismes del règim a l'hora d'accedir a la funció pública, però va derivar en una revolta arran de la violència policial.

Concretament, l'origen va ser el sistema d'adjudicació de places de funcionari. El 30% dels llocs de treball del sistema públic estaven reservats per als descendents dels soldats que van lluitar per la independència de Bangladesh el 1971.

El nou primer ministre interí de Bangladesh, Muhhamad Yunus, de 84 anys, premi Nobel de la Pau, va tornar al país procedent d'Europa a petició dels estudiants.

 

ARXIVAT A:
L'Índia Àsia
Anar al contingut