Paula Bonet ha animat les dones a denunciar l'assetjament (Europa Press/Jorge Gil)

Jutgen l'acusat d'assetjar Paula Bonet, que té una altra causa oberta pel mateix motiu

L'artista ha hagut d'anul·lar activitats públiques després que l'home, que estava en presó preventiva, quedés en llibertat
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

L'home acusat de coaccionar i amenaçar l'artista Paula Bonet té una segona causa oberta per assetjament, segons ha explicat l'advocada de la defensa, Carla Vall, abans del judici que s'ha celebrat aquest divendres, a porta tancada i sense contacte visual entre víctima i acusat, a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Segons l'advocada de Bonet, aquest fet no és l'element central de l'acusació contra el presumpte assetjador de la il·lustradora, ja que, diu, existeixen "proves inequívoques", com els missatges publicats a les xarxes o diversos testimonis.

La Fiscalia li demana tres anys de presó per un delicte de coaccions, un altre d'amenaces i un tercer per trencament de mesura cautelar, concretament de la prohibició d'acostar-se a l'artista o de tenir-hi comunicació. L'acusació particular, per la seva banda, eleva a quatre anys la petició de presó pels mateixos delictes.


L'acusat atribueix l'assetjament a un trastorn mental

Durant el judici, l'acusat, V. G., al·lega que tenia un trastorn mental que li feia creure que ella n'estava enamorat. L'acusació ho qüestiona, ja que aquest no ho havia plantejat en la causa fins fa un mes i perquè la forense adscrita al jutjat "nega completament cap mena de trastorn".

V. G. ha qualificat de sarcasme i "batalla de galls" els correus electrònics i tuits que va enviar a l'artista amb amenaces de matar-la, violar-la i provocar-li un avortament. El seu advocat ha sostingut que els va enviar com a defensa davant la denúncia pública que va fer-ne Bonet, i que va viure "un linxament" i amenaces.

L'advocada Carla Vall ha respost que l'home no ha aportat a la causa cap denúncia sobre aquests fets i, a més, considera que "presentar-se com a víctima no deixen de ser manifestacions clàssiques de l'extrema dreta misògina".

L'advocada també ha criticat que V.G. hagi insinuat que l'artista ha fet servir la causa per guanyar fama, quan en realitat la víctima ha hagut de renunciar a actes públics a causa de l'assetjament:


Tres anys d'assetjaments i coaccions

Els fets van començar fa tres anys --segons el relat de la Fiscalia--, quan l'acusat va començar a presentar-se al taller de l'artista per intentar interactuar amb ella, a la qual cosa ella sempre es va negar. En paral·lel, l'home també anava a esdeveniments i actes públics a què ella assistia, com xerrades, exposicions o presentacions de llibres, i li enviava correus electrònics i missatges amenaçadors a través de les xarxes socials.

La pintora i escriptora Paula Bonet (Europa Press / Jorge Gil)

L'assetjament físic es va interrompre durant el confinament per la pandèmia, però l'acusat va seguir enviant-li correus i missatges a través de les xarxes socials amb contingut "inconnex, inquietant i pertorbador, reveladors de l'obsessió per ella i de la pretensió de mantenir-hi una relació amorosoafectiva", segons l'escrit fiscal.

El setembre del 2020 l'assetjament a Bonet es va intensificar. Segons l'escrit, l'acusat va "redoblar el setge al local" per "imposar la seva presència" a l'artista, amb una actitud que, alhora, "alarmava les alumnes" de la il·lustradora. Tot plegat va obligar Bonet a anul·lar encàrrecs i els esdeveniments que suposaven més exposició pública. També va canviar de lloc el seu taller.

A finals d'aquell mes es va dictar una ordre d'allunyament i comunicacions, que el presumpte assetjador va incomplir. L'acusat ha estat dos cops en presó preventiva i fa uns dies va quedar en llibertat, fet que ha obligat Paula Bonet a reduir altre cop les seves activitats públiques.

La mateixa artista ho va anunciar al seu compte d'Instagram.

 

L'advocada de Bonet ha explicat que ja han passat tres anys des de l'inici dels fets, i que està sent molt difícil per a l'artista, que s'ha vist sotmesa a un "assetjament intens i extens".

ARXIVAT A:
Judicial Violència masclista
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut