Jutgen a Ucraïna el primer soldat rus acusat de crims de guerra
El soldat acusat de crims de guerra arribant a la seu judicial ucraïnesa, a Kíiv (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

Jutgen a Ucraïna el primer soldat rus acusat de crims de guerra

Es tracta de Vadim Xiximarin, de 21 anys, que s'enfronta a una pena de cadena perpètua

RedaccióActualitzat

Judici al primer soldat rus acusat de crims de guerra, des del començament de la invasió d'Ucraïna. Es tracta de Vadim Xiximarin, de 21 anys, i és sospitós d'haver assassinat un civil de 62 anys. Se'l jutjarà el 18 de maig i aquest divendres se l'ha pogut veure a la vista prèvia, al tribunal del districte de Solomianski de Kíiv.

Segons la Fiscalia General d'Ucraïna, el soldat és un comandant de tanc que pertany a la divisió de tancs Kantemirovskaia, de la regió de Moscou. S'enfronta a una pena de cadena perpètua per la matança comesa el 28 de febrer a la localitat ucraïnesa de Txupakhivka, a l'est de la capital, Kíiv.

Xiximarin està acusat de disparar amb un kalàixnikov a través de la finestra d'un cotxe, que prèviament havia robat, i d'haver matat un civil de 62 anys. La víctima, que no ha sigut identificada, circulava en bicicleta per la vorera de la carretera, a prop del seu domicili, segons ha dit la Fiscalia ucraïnesa.

En el vehicle hi viatjaven quatre militars més, però el mateix Xiximarin ha explicat que va ser ell qui va disparar per evitar que avisés de la presència de soldats russos per la zona:

"Em van ordenar que disparés, li vaig disparar una vegada. Va caure i vam seguir el nostre camí."

Jutgen a Ucraïna el primer soldat rus acusat de crims de guerra
Vadim Xiximarin assegut a la gàbia dels acusats durant la vista judicial (Reuters/Viatxeslav Ratinski)

La Fiscalia General d'Ucraïna ha registrat més d'onze mil possibles crims de guerra des que va començar l'ofensiva russa. Aquestes investigacions són independents del treball del Tribunal Penal Internacional.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut