Justin Trudeau es manté com a primer ministre del Canadà, però perd la majoria absoluta

El Partit Conservador puja i el Bloc Quebequès és el triomfador de la nit després de triplicar els seus vots
Justin Trudeau es manté com a primer ministre del Canadà, però perd la majoria absoluta
Canadà

Justin Trudeau es manté com a primer ministre del Canadà, però perd la majoria absoluta

El Partit Conservador puja i el Bloc Quebequès és el triomfador de la nit després de triplicar els seus vots
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Eleccions
Justin Trudeau es manté com a primer ministre del Canadà, però perd la majoria absoluta
Justin Trudeau i la seva dona saluden els seguidors del Partit Liberal (Reuters/Carlo Allegri)

Justin Trudeau podrà continuant sent el primer ministre del Canadà per un segon mandat, però no tindrà majoria absoluta al Parlament. El seu partit, el Partit Liberal, hauria quedat, segons els resultats provisionals, una quinzena d'escons per sota la majoria absoluta de què disposava fins ara.

Al final, alguns escàndols que semblava que amenaçaven la revalidació del càrrec no li han passat tanta factura.

 

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, rebut pels seguidors a Mont-real (Reuters/Stephane Mahe)

 

Entre els votants haurien pesat més les promeses complertes de Trudeau, com la legalització del cànnabis, l'impost a les emissions contaminants i l'acollida de refugiats sirians. També els acords comercials amb els Estats Units i la Unió Europea i la bona situació econòmica del Canadà en general.

La pèrdua de majoria obligarà Trudeau, probablement, a buscar el suport del Nou Partit Democràtic (NDP), una formació d'esquerres liderada des del 2017 per Jagmeet Singh, integrant de la minoria sikh, que ha perdut gairebé la meitat dels 44 escons que tenia fins ara i s'ha quedat amb 24 diputats.

 

Jagmeet Singh, líder de l'NDP, i la seva dona (esquerra) saluden els seus partidaris (Reuters/Lindsey Wasson)

 

L'aliança amb l'NDP sembla més probable, segons els analistes, que l'aliança amb el Bloc Quebequès (BQ), que és el gran guanyador de la nit: ha aconseguit triplicar el nombre d'escons de l'anterior legislatura, passant de 10 a 32 diputats, amb un programa que no se centrava a aconseguir la independència de la regió francòfona, sinó a tenir més força en el Parlament.

Yves-François Blanchet, el líder del BQ, ha deixat clar als seus seguidors que "no vol participar" en el govern federal, però que donarà suport a les iniciatives beneficioses per al Quebec.

 

Yves-François Blanchet, que encapçala el Bloc Quebequès, vol augmentar el poder del Quebec a la Cambra dels Comuns (Reuters/Andrej Ivanov)

 

"Estimats quebequesos, aquesta nit he sentit el vostre missatge", ha dit Trudeau en la seva compareixença en la nit electoral, feta justament a Mont-real, la principal ciutat del Quebec, i no a Ottawa, la capital del país.

Trudeau també s'ha adreçat a les províncies de l'oest, Alberta i Saskatchewan, on els liberals no han obtingut cap diputat. Alberta és la principal província productora de petroli, i els lobbys petrolers culpen les polítiques mediambientals de Trudeau de perjudicar el sector.

"Als canadencs d'Alberta i Saskatchewan, sé que sou una part essencial del nostre gran país. He sentit la vostra frustració i vull estar amb vosaltres per donar-vos suport. Treballarem dur per unir el nostre país."


En aquestes dues províncies de l'oest ha guanyat el Partit Conservador d'Andrew Scheer, la segona força més votada. Ha millorat els seus resultats, passant dels 99 diputats de 2015 als 122 que tindria aquesta legislatura. Scheer, precisament, ha passat la nit electoral a Regina, la capital de Saskatchewan.

 

Andrew Scheer i la seva dona saluden els partidaris del Partit Conservador (Reuters/Todd Korol)

 

Es dona la circumstància que Scheer ha obtingut més vots que Trudeau, 6 milions (el 34,5 per cent) contra 5,7 milions (33 per cent), però en el sistema electoral del Canadà cada una de les 338 circumscripcions elegeix un únic diputat, que és el de la força guanyadora en aquella circumscripció.

El Partit Liberal hauria obtingut uns 156 escons, lluny dels 177 que Trudeau va obtenir fa quatre anys. La Cambra dels Comuns del Canadà té 338 escons, per tant, la majoria absoluta se situa en els 170 diputats.

 

"Amics meus, ho heu aconseguit", ha dit Trudeau als seus seguidors (Reuters/Carlo Allegri)

 

Malgrat haver perdut la majoria al Parlament, Trudeau s'ha felicitat pels vots obtinguts. "Amics meus, ho heu aconseguit, felicitats", ha dit als seus seguidors. I ha fet la següent valoració dels resultats:

"Aquesta nit els canadencs han rebutjat la divisió. Han rebutjat les retallades i l'austeritat i han votat a favor d'un programa progressista i d'una acció forta contra el canvi climàtic."


Al Canadà no hi ha hagut mai un govern federal de coalició. Caldrà veure si Trudeau proposa una coalició a l'NDP o mira de governar buscant aliances parlamentàries concretes. Alguns analistes auguren una legislatura curta.

 

El líder del Partit Conservador, Andrew Scheer, ja es veu succeint Trudeau (Reuters/Todd Korol)

 

El conservador Scheer, de 40 anys, ha assegurat, la mateixa nit electoral, que ja està preparat per succeir Trudeau:

"El seu lideratge està danyat i el seu govern acabarà aviat, i quan això passi, estarem a punt i guanyarem."


"Som el govern a l'espera", ha afegit.

Caldrà esperar per saber el desenllaç.

ARXIVAT A:
Eleccions

VÍDEOS RELACIONATS