Carlos Lesmes, entre la fiscal general de l'Estat i el rei Felip VI, en una foto d'arxiu (EFE)
Carlos Lesmes, entre la fiscal general de l'Estat i el rei Felip VI, en una foto d'arxiu (EFE)

Justícia va demanar sense èxit a Lesmes ajornar l'acte a Barcelona amb el rei

El ministre Juan Carlos Campo considerava que la possible inhabilitació de Torra i l'aniversari de l'1-O posaven en risc el monarca i "la convivència"

AgènciesActualitzat

El Ministeri de Justícia va intentar que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ajornés uns dies el lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona presidit pel rei, per raons no només de seguretat, sinó, sobretot, "de convivència".

Així ho ha revelat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en una entrevista a RNE, on ha assenyalat que Lesmes va decidir, "perquè era la seva competència", mantenir l'acte el dia previst, és a dir el divendres 25 de setembre, i per això finalment es va acordar que "hi havia una sèrie de raons que desaconsellaven la presència del rei".

Després de rebutjar que hi hagi "frontisme amb la Casa del Rei en absolut", el titular de Justícia ha defensat la normalitat institucional de l'absència de Felip VI en aquest acte.

"Hi havia raons que qualsevol ciutadà podia entendre, no només per idea de seguretat del monarca, perquè no hi és l'accent, sinó elements de convivència, com la imminència de la sentència del Suprem o la proximitat amb l'aniversari de l'1-O", ha emfatitzat.

Campo també ha al·ludit al fet que aquest acte es va veure afectat aquest any per les restriccions de la pandèmia i, de fet, només hi havia vuit vocals de CGPJ, van faltar vint alumnes al lliurament dels seus despatxos, només hi va anar un dels quatre presidents de tribunals de Justícia i no va ser convidada la consellera de Justícia catalana. "Tot va ser una mica estrany, però no cal hiperbolar", ha conclòs.

Lesmes va afirmar que el rei li havia dit que lamentava no haver pogut ser a Barcelona. Però el titular de Justícia assegura que desconeix el que van parlar entre tots dos, si bé ell es queda amb la versió que en va donar la Casa del Rei.

Discrepàncies entre socis i reforma del CGPJ

Més contundent ha estat en la seva resposta sobre les afirmacions del vicepresident segon, Pablo Iglesias, i del ministre Alberto Garzón sobre que Felip VI "maniobrava" contra el govern central. "Són fruit de la llibertat d'expressió, les meves manifestacions són unes altres. Crec que tenim l'obligació tots de rebaixar la tensió", ha respost.

Preguntat sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial, ha dit que el govern central "no descarta" fer reformes legals perquè s'evitin situacions com la que manté des de fa més de dos anys sense renovar l'òrgan de govern dels jutges, si bé ha deixat clar que aquestes modificacions han de fer fruit de la serenitat i l'acord, "no en moments d'escalfament".

Així, ha opinat que seria bo plantejar "si és possible articular una devaluació de competències del Consell, un Consell en funcions quan estigui fora de termini".

Campo ha explicat que entre les qüestions que sí que tenien "canalitzades" de cara a la renovació del CGPJ hi havia donar més legitimació als jutges en el procés d'elecció dels dotze vocals per part del Congrés i del Senat.

Segons el parer del ministre, es pot reduir el nombre de candidats de la carrera judicial que arriben a les Corts, on es pot crear una comissió que pugui avaluar els diferents currículums.

Campo ha assegurat que el govern central no ha dit a Lesmes, ni l'hi drià, "perquè ni pot ni ho ha de fer", que paralitzi el nomenament de càrrecs aquesta setmana, tot i que ha opinat que "seria una mesura de suport a l'obligada renovació".

"Crec que aquesta és la reflexió, però des del govern central no es dona cap ordre, ni tan sols un consell o advertiment", ha emfatitzat.

ARXIVAT A:
Felip VI
Anar al contingut