Barcelona

Justícia no construirà, de moment, el centre penitenciari de la Zona Franca

La conselleria considera que, amb les presons que ja hi ha actualment, els sobren places i els en continuarien sobrant 2.664 si tanquessin la Model

G. Prieto / F. LlambrichActualitzat

Els terrenys de la Zona Franca que l'Ajuntament de Barcelona va cedir la setmana passada a la Generalitat és on s'havia de construir un centre penitenciari per substituir la presó Model de Barcelona. Però el Departament de Justícia considera que, amb els centres penitenciaris que ja hi ha actualment, els sobren places i els en continuarien sobrant 2.664 si tanquessin la Model. Si s'acaba construint un centre a la Zona Franca, "no serà per substituir la Model", precisa el conseller de Justícia, Carles Mundó. 

"Hi ha places lliures suficients perquè no sigui urgent o imprescindible a curt termini la construcció d'un centre"

En tot cas, si es construeix un nou centre penitenciari seria per si, en un futur, s'han de substituir altres centres que s'estiguin deteriorant. Ja fa anys que es buscava un emplaçament a la Zona Franca per construir un centre de preventius. Primer es va optar per un solar, després per un altre. I es va arribar a definir un projecte. Però mai a començar-ne la construcció. Els sindicats de presons ja fa dies que s'oloraven que no hi havia intencions de construir el nou centre de preventius abans que es tanqués la Model.

Si tanquen la Model, decisió que Mundó s'ha compromès a prendre "en les properes setmanes", els interns es distribuiran entre els altres centres. Per proximitat a Barcelona, els centres de Brians 1 i Brians 2 a Sant Esteve Sesrovires podrien acollir part dels interns. El conjunt de presos que no tenen un arrelament familiar a Catalunya podrien distribuir-se en altres centres. Mas d'Enric, la presó del Tarragonès, té una capacitat per a un miler de persones i actualment només l'ocupen 369. Tenen la possibilitat de posar en funcionament els 4 mòduls que ara estan tancats. I la presó de Ponent, a Lleida, està a la meitat de l'ocupació; hi caben uns 500 interns més. El Departament de Justícia, però, no vol pronunciar-se sobre els detalls fins que no hagin pres la decisió de mantenir oberta la Model o tancar-la.

 

Una altra de les reivindicacions sindicals és què passarà amb els 407 funcionaris i els 26 interins que treballen al centre penitenciari d'homes de Barcelona. El Departament assegura que no han de patir; "si tanquéssim la Model, això permetria incrementar les plantilles dels altres centres penitenciaris per assegurar encara millor un servei amb el màxim de recursos i el màxim de dotació", segons el conseller Mundó.

Que la població penitenciària hagi anat a la baixa en els últims anys -hi ha hagut un descens del 20% dels d'interns des del 2010- és un dels factors que pesarà en la decisió que prengui Justícia sobre el tancament de la Model.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut