La manifestació a Varsòvia (Reuters/ Kacper Pempel)

"Justícia climàtica en la nova normalitat", el clam dels joves de Fridays for Future

Consideren que tant el coronavirus com el canvi climàtic són conseqüències de la crisi del sistema
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Després del parèntesi provocat per la pandèmia del coronavirus, el moviment juvenil Fridays for Future, liderat per l'activista mediambiental Greta Thunberg, ha tornat a sortir avui als carrers amb més de 3.000 accions convocades a tot el planeta.

Joves de tot el món han pres els carrers per reclamar que la pandèmia de la Covid no aparti l'emergència climàtica de l'agenda política a nivell global. Consideren que tant el coronavirus com el canvi climàtic no són causa, sinó conseqüències, de la crisi del sistema.

La protesta s'ha fet coincidir amb l'Assemblea General de l'ONU per aplicar el COP21, l'Acord de París contra el canvi climàtic.

La manifestació de Fridays for Future a Berlín (Reuters/ Hannibal Hanschke)

A Catalunya s'han fet concentracions a Barcelona i Tarragona sota el lema "Justícia climàtica per sortir de la crisi".

A Barcelona, centenars de persones han fet una seguda al Passeig de Gràcia, en la primera acció al carrer del col·lectiu Fridays for Future des del mes de març. Els participants han exigit que es tingui en compte "els costos socials i mediambientals" a l'hora d'avaluar l'activitat econòmica.

Centenars de persones han participat en la protesta del col·lectiu Fridays for Future a Barcelona (ACN/ Laura Fíguls)

 

Subratllen que la crisi de la Covid-19 ha mostrat de forma descarnada una societat amb l'economia molt dependent del turisme i on, en canvi, les cures estan invisibilitzades. Per això han reclamat un mode més just i sostenible.

La convocatòria també s'ha seguit des de Tarragona, on prop d'una cinquantena de persones s'han concentrat a la plaça de la Font per reclamar accions per aturar l'emergència climàtica. Els manifestants s'han assegut davant de l'Ajuntament amb cartells reivindicatius i mantenint les distàncies de seguretat.

Protesta de Fridays for Future a Tarragona (ACN/ Mar Rovira)


Més de 3.000 accions arreu del món

En l'àmbit global, s'han comptabilitzat més de 3.000 accions, tant als carrers com de manera telemàtica per la pandèmia. Hi ha hagut manifestacions a Austràlia, Islàndia, Angola i Jamaica, però la majoria de protestes han estat als continents europeu i americà.

La manifestació d'Estocolm ha estat encapçalada per l'activista Greta Thunberg, mentre a Sud-àfrica els manifestants han demanat al govern que declari l'emergència climàtica, i a Bangladesh els joves han alertat de les conseqüències de l'emergència climàtica en el nivell del mar per al país.

Greta Thunberg en la protesta aquest divendres davant el parlament suec (Reuters/ Janerik Henriksson)
ARXIVAT A:
Greta Thunberg Crisi climàtica Ecologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut