Turull ha comparegut aquest dilluns per valorar els resultats de les municipals (Europa Press / Lorena Sopena)

Junts proposa una llista conjunta de l'independentisme a les eleccions generals del juliol

ERC ja ha confirmat Rufián com a candidat, mentre que Giró i Nogueras volen presentar-se a les primàries de Junts

RedaccióActualitzat

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha fet una crida a la resta de formacions independentistes a la confecció d'una candidatura conjunta per a les eleccions generals que Pedro Sánchez ha anunciat per al 23 de juliol.

L'exconseller ha dit que el seu partit està "obert a explorar qualsevol fórmula" per fer-ho possible, també "superant les marques de partit", per traslladar al Congrés "l'agenda del conflicte polític català".

Turull s'hi ha referit en una roda de premsa en què ha valorat els resultats de la formació a les municipals:

"Creiem que, aquesta convocatòria, l'independentisme la podria convertir en una oportunitat. Les estratègies no han funcionat. L'única base que s'ha eixamplat ha estat la dels socialistes."

Així mateix, Turull ha assegurat que les eleccions generals poden ser una oportunitat perquè "els que volen enterrar el procés vegin que seguim dempeus". Paral·lelament, explica, la formació ha engegat l'engranatge de primàries previst per escollir els candidats a les eleccions.

També s'ha posat en marxa ERC. Aquest dilluns al matí, el president del partit, Oriol Junqueras, ha confirmat que Gabriel Rufián repetirà com a candidat.


Giró i Nogueras es volen presentar a les primàries

Més enllà de les declaracions de Turull, l'exconseller Jaume Giró i la diputada al Congrés Míriam Nogueras han verbalitzat aquest dilluns que es volen presentar a les primàries de Junts per ser candidats a les eleccions generals.

Jaume Giró és exconseller d'Economia (ACN/Carola López)

Així ho ha manifestat Giró a la cúpula del partit, que s'ha reunit per valorar els resultats de les eleccions municipals i abordar els futurs escenaris, sobretot ara que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat eleccions anticipades.

Poques hores abans, l'exdirigent de Junts i expresident, Carles Puigdemont, assegurava en una piulada que estan "preparats" per als comicis i adjuntava una imatge de Nogueras al costat d'una fotografia seva.

 

Actual diputada al Congrés, Nogueras va ser la número dos de la llista de JxCat que va encapçalar Laura Borràs el 2019.


El precedent de Junts pel Sí

El precedent més semblant a la fórmula que proposa Junts és la candidatura Junts pel Sí en les eleccions al Parlament de l'any 2015.

Convergència Democràtica, Esquerra Republicana, a més de Demòcrates i Moviment d'Esquerres, van concórrer plegats a aquells comicis. La CUP, la tercera formació independentista en força electoral, no va sumar-s'hi.

Al capdavant d'aquella candidatura hi havia tres personalitats procedents de la societat civil: Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals. Tot seguit s'hi van situar els líders de CDC i ERC, Artur Mas i Oriol Junqueras.

Junts pel Sí va guanyar clarament les eleccions del 27 de setembre del 2015, amb 62 diputats dels 135 que té el Parlament, però no va aconseguir la majoria absoluta, que era el veritable objectiu.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàJuntsGabriel RufiánCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut