Eduard Pujol, aquest dijous, a "Els matins" de TV3
Eduard Pujol, aquest dijous, a "Els matins" de TV3

Junts per Catalunya i ERC tanquen un acord d'investidura i el traslladen a la CUP

L'acord inclou un procés constituent i l'envien a la CUP amb la intenció que l'avalin de cara a la investidura

Actualitzat

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana tanquen un acord d'investidura que inclou un procés constituent i el traslladen a la CUP amb la voluntat que els anticapitalistes l'avalin de cara a la investidura.

 

Ho ha anunciat el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, a "Els matins" de TV3.

"Ahir a última hora, amb el vistiplau d'ERC i de JxCat, aquest acord, aquest document, va ser enviat a la gent de la CUP, que ja el té. Disculpes expresses a la gent de la CUP perquè segurament no hem estat prou ràpids. Però la situació és prou complexa. Aquesta no és una negociació normal d'acord de govern, està emmarcada en aquesta situació de canvi històric."

 

Proposta d'acord d'investidura by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

Procés constituent per una futura república catalana

El nou acord planteja un procés constituent que culminaria amb diverses consultes ciutadanes i amb uns treballs que servirien de base per una futura constitució catalana.

La proposta fixa el procés constituent com l'eix nuclear per la república catalana. Es tractaria d'un gran debat ciutadà que s'impulsaria conjuntament amb el Consell de la República des de Brussel·les i l'Assemblea de Representants i que acabaria en una primera fase amb un gran Pacte Nacional.

Després, el Parlament canalitzaria els seus reptes amb diverses comissions d'estudi. En una fase final, ho hauria de ratificar la ciutadania i es redactaria i aprovaria un text base per una futura constitució.

En polítiques socials, l'acord proposa no renovar els concerts a les escoles que segreguen per sexes, reduir la pressió fiscal a les rendes més baixes, recuperació pública de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat i crear una comissió mixta govern-parlament per una futura Banca Pública.

El procés constituent és una de les exigències, al costat de materialitzar la república, que la CUP ha insistit a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Els cupaires valoraran a partir de demà -avui segueixen la vaga feminista- si cal tornar a convocar el seu consell polític aquest cap de setmana per debatre l'acord.

La CUP ha insistit que si la proposta continuava sent "autonomista" ni valoraria tornar a seure a negociar, però Pujol ha especificat que el document ja no parla d'autonomia tal com s'ha fet en els últims 30 o 35 anys: "Estem disposats a fer República", ha apuntat Eduard Pujol.

 

Un ple que penja d'un fil

De tota manera, el debat d'investidura de dilluns no és gens clar que es pugui fer després que aquest dimecres el constitucional denegués la llibertat per a Jordi Sánchez i el jutge del Suprem donés cinc dies a les parts per a pronunciar-se. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar respecte per aquestes decisions.

"Jo el que demano a tots és que respectin les decisions dels tribunals perquè són els àrbitres d'aquestes decisions, i convé que ningú es prengui la justícia pel seu compte perquè això diria molt poc de la qualitat dels seus comportaments democràtics"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraERCJxCatCUP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut