Jordi Turull llegint la carta de Puigdemont
Jordi Turull llegint la carta de Puigdemont
Barcelona

Puigdemont recorda el "coratge" de Macià i denuncia la "persecució" a Catalunya

El diputat electe de Junts per Catalunya Jordi Turull ha llegit una carta en nom del president cessat durant l'ofrena floral a la tomba de Francesc Macià

RedaccióActualitzat

El dia de Nadal, com ja és tradició, diversos partits polítics i institucions porten ofrenes florals davant la tomba de Francesc Macià, mort avui fa 84 anys i enterrat al cementiri de Montjuïc de Barcelona. Unes ofrenes, aquest any, en un context polític especial, quatre dies després de les eleccions.

Carles Puigdemont ha recordat "el coratge, l'honestedat i la fidelitat" de Macià en una carta que ha llegit el diputat electe de Junts per Catalunya Jordi Turull, acompanyat del també exconseller cessat pel 155 Josep Rull. A l'escrit, Puigdemont compara la "persecució" al país en els dos moments històrics:

"Vivim en un estat de persecució de les idees legítimes, democràtiques i no violentes que no puc deixar de denunciar en una ocasió com aquesta en què recordem un home que també va patir persecució i exili per fer possible la demanda de tot un poble (···) Renovem els nostres compromisos d'oferir als catalans, sense excepció, el país millor, més just, més pròsper, més culte, més solidari, més inclusiu, més sostenible i més pacífic que es mereixen i que volem donar en herència a les generacions futures."

En aquesta carta, Puigdemont té paraules de record per als membres del govern cessats pel 155 que són a la presó i per als consellers destituïts que són a Brussel·les amb ell. El president destituït ha inclós el text en el seu compte de Twitter:

 

 

També han intervingut en les ofrenes a la tomba de Macià la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha lamentat que no hi puguin assistir els polítics empresonats o a Brussel·les. Forcadell ha dit que "l'amor per la llibertat" que apel·lava Macià farà que "mai més cap persona bona i innocent hagi de passar el Nadal a la presó o a l'exili".

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat que el rei destaqués en el missatge de la nit de Nadal la importància que les famílies estiguin juntes en aquestes dates quan el president de l'entitat, Jordi Cuixart, i altres dirigents sobiranistes no puguin ja que estan empresonats o a Bèlgica fins que l'Estat "acabi aquesta repressió" i es posi a dialogar. 

"Tenim el somni a tocar"

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, considera contradictori amb la situació a Catalunya que Felip VI digués que Espanya és una democràcia madura en el discurs de Nadal. Pascal considera que "això no és normal, i és inacceptable". La coordinadora del PDeCAT ha afirmat també que, després de les eleccions de dijous, "tenim el somni a tocar", en al·lusió a aconseguir un estat català.

El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, també s'ha referit al discurs del rei: "Voluntàriament va tornar a ser el rei del 155. No sé si voluntàriament o per omissió obvia la voluntat dels catalans a les urnes. És una llàstima, una oportunitat perduda."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut