Barcelona

Nova reunió de Junts pel Sí i la CUP a la seu de l'ANC

RedaccióActualitzat

Poc després de les cinc d'aquesta tarda ha començat una reunió entre representants de Junts pel Sí i la CUp amb noves propostes damunt la taula.

Hi ha diverses propostes sobre la taula, però la que hauria motivat que la CUP acceptés anar a la reunió també comportaria que la formació fés una certa autocrítica. Fonts de la negociació, expliquen que es debat sobre la possibilitat que Neus Munté sigui la presidenta, Artur Mas ocuparia un lloc destacat en el govern -com a vicepresident-, seguit per Oriol Junqueras. La CUP, per la seva banda, entén que aquesta autocrítica podria suposar dimissions dins del grup.

Els cupaires estan disposats a acceptar aquesta proposta; cal veure si Junts pel Sí, també. 

En les negociacions es debaten altres possibilitats d'acord. Com una presidència rotatòria o que siguin els càrrecs electes dels ajuntaments qui escullin, finalment, el president que hauria de ser investit.

Des d'ahir a la nit, després de l'última trobada, els contactes s'han accelerat. Dins de Junts pel Sí s'hauria buscat una sortida a aquesta situació i hi haurien participat activament els membres independents de la formació.

La reunió de dijous va acabar sense acord; però, quan queden només tres dies perquè expiri el termini per a la investidura, les dues parts mantenen oberta la negociació. Convergència havia dit que l'última reunió s'hauria de fer aquesta tarda. Una reunió que s'està fent amb secretisme.

La CUP, en canvi, ha defensat que per fer aquesta reunió calia que hi hagués una nova proposta que tot el grup de Junts pel sí accepti. A més, en un comunicat, els cupaires diuen que s'han assegut a les reunions "amb la idea de trobar un candidat alternatiu a Artur Mas" i que estan disposats a "assumir públicament una autocrítica sobre el procés de negociació". Afegeixen, però, que no han constatat la mateixa "voluntat política per part de tots els actors" per explorar nous compromisos en clau de governabilitat.

Les possibilitats d'arribar a un acord, doncs, són "molt escasses". També ho ha admès en una entrevista al diari "Ara" el coordinador general de Convergència, Josep Rull. Ni Junts pel Sí ni la CUP modifiquen les seves posicions: JxSí manté Artur Mas com a candidat i la CUP ho rebutja. Evitar els comicis és un objectiu cada cop més difícil d'aconseguir.

En aquest context, el líder d'ERC, parafrasejant paraules del papa Francesc, ha tornat a fer una crida a la "generositat" i a la "voluntat de sumar" a Twitter.

De la reunió d'avui, no n'ha transcendit l'hora ni el lloc on es farà, com ja va passar ahir, en una intensa jornada de secretisme i corredisses. Abans de la cimera que va comptar amb la mediació de les entitats sobiranistes, Junts pel Sí i la CUP van reunir els seus respectius grups. Va ser en aquesta reunió que Mas va concretar la seva proposta a ERC d'un govern de Junts pel Sí en funcions fins a les eleccions del març. La jornada va continuar amb els periodistes empaitant pels carrers de Barcelona els participants en la reunió secreta de Junts pel Sí i la CUP, per descobrir el lloc de la trobada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut