Junts no està disposat a sacrificar Borràs i emplaça ERC i CUP a no caure en la trampa

Turull blinda Borràs i s'oposa als que voldrien que dimitís

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Després de Puigdemont i Torra, Junts no està disposat a sacrificar una altra gran peça com és Laura Borràs. ''Que t'apartin els altres, no sigui tu qui t'apartis''. Malgrat que hi ha veus discrepants al si de l'executiva de Junts, que aquest dimarts van expressar dubtes de com calia afrontar el cas, finalment es va votar per unanimitat el breu comunicat de tancament absolut de files al voltant de la presidenta.  

La direcció ha donat suport a la presidenta sense fissures davant el "lawfare" i la "persecució política" que es veu en la "desproporció de les penes" sol·licitades i en el fet que hagin caigut les acusacions vinculades a la corrupció. Una vegada més, Junts per Catalunya emplaça la resta de forces independentistes a no caure en el parany de l'estat espanyol, que diu que els vol dividits i enfrontats.

Segons ha pogut saber TV3, en l'executiva d'aquest dimarts, tot i que van sortir posicionaments enfrontats, apartar-se abans versus aguantar fins al final, la sang no va arribar al riu. Molts estan prou satisfets de com van anar les tres hores de debat intens. Alguns ni hi van intervenir, i d'altres ho van fer a distància.

Aquest dimarts només es va abordar un primer capítol: i és que Borràs aguanta i no s'aparta, com ella mateixa ja havia advertit, i reitera la seva innocència, alhora que diu que és víctima d'una persecució política. Ho repetia en un fil argumental molt llarg a Twitter:

Al Congrés de Junts de fa 15 dies, el tàndem Borràs-Turull ja sabia que tard o d'hora hauria d'afrontar aquesta patata calenta, i el secretari general, Jordi Turull, va blindar la figura de la presidenta del partit davant les veus que voldrien que dimitís.

 

Aquest dijous, data clau

A partir d'aquest dijous, on probablement després de sentir ERC, PSC i CUP, Borràs quedarà suspesa temporalment de diputada per l'aplicació de l'article 25.4, s'obre un buit legal. L'escenari que es generarà no té precedents, i no queda clar què acabarà passant, perquè a part de les variables legals s'hi barrejaran les polítiques.

Junts té coll avall que la vicepresidenta republicana a la mesa, Alba Vergés, és qui assumirà de forma interina la presidència, i només els quedarà un representant en aquest òrgan, Aurora Madaula, i per tant assumeixen que queden en minoria. Però des dels republicans asseguren que això està per veure, perquè són del parer que és Junts, qui hauria de designar qui volen que ocupi el lloc de Laura Borràs mentre aquesta no té sentència ferma.

I és en aquest punt que alguns de Junts creuen que la no aplicació del reglament no és desobediència, i no comportaria cap sanció.

''Ens podríem estalviar aquest xou: Borràs podria continuar fent de presidenta fins que la jutgessin i aleshores hauria de plegar un cop tingui la sentència ferma si aquesta comporta inhabilitació."

Però sembla indefectible que això no passarà, i aquest dijous quedarà un traspàs galdós al si de la cambra, les negociacions amb els treballadors sobre les llicències per edat i la gestió del debat de política general (27 i 30 de setembre), que encara no se sap qui gestionarà, i que a més es veurà interromput pel judici al Suprem de la diputada Eulàlia Reguant (28 i 29 de setembre). 

La suspensió de Borràs com a presidenta comportarà la sortida de Junts del govern? L'ala que empeny Borràs perquè aguanti i no dimiteixi és la que voldria mantenir un relat coherent: sortir del govern, que ara manté una negociació oberta en una taula en què no hi creu, i sortir de la diputació on governa amb el PSC. Ara bé, també es té clar que l'executiva ara mateix no està en aquesta tessitura, amb unes municipals a la vista.

La sortida del govern, doncs, no està ara mateix en els plans de Junts, però sí que s'intueix que "el cas de Laura Borràs empitjora unes relacions que quedaran més tocades del que ja ho estan."

Aquest dijous, doncs, es preveu un dia calent: al matí, mesa al Parlament, i a la tarda, molt probablement Junts tornarà a convocar demà una executiva extraordinària, per valorar quin és el següent pas a seguir. 

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCCUPLaura BorràsParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut