Junts culmina la seva fundació i marca l'objectiu del 50% per assolir la mediació europea

Junts accepta la doble militància amb el PDeCAT fins a les eleccions i dibuixa un full de ruta per superar el 50% i demanar mediació europea per a un referèndum

Redacció/ACNActualitzat

Junts per Catalunya ja és una realitat com a partit. La formació ha culminat el seu congrés fundacional aquest dissabte. Els militants han votat la ponència política, la ponència organitzativa que estableix les primàries internes, però es deixa en mans de la direcció del partit l'aprovació del reglament que les haurà de regular.

Un dels aspectes destacats de la ponència organitzativa és que s'acceptarà la doble militància, en referència al PDeCAT, fins que hi hagi una eventual confrontació electoral, és a dir, mentre els dos partits no siguin adversaris a les urnes. Pel que fa al contingut ideològic de Junts, la ponència política aposta per no defugir "la confrontació democràtica" amb l'Estat.

La militància ha avalat el text ideològic amb un 96% dels votsi la ponència organitzativa amb un 94% dels vots. Hi han participat el 27% d'un cens total de 4.029 afiliats.

La ponència d'organització de Junts conclourà el 3 d'octubre
La presentació de Junts al Juliol amb Puigdemont i Puig per via telemàtica (Junts per Catalunya)


Full de ruta: 50% i mediació

En els documents, el partit del president Puigdemont aposta per la confrontació per forçar una negociació o assolir la independència unilateralment. Si l'independentisme supera el 50% de vots en les pròximes eleccions al Parlament, JxCat vol sol·licitar la intervenció de la Unió Europea per forçar un referèndum acordat.

La ponència política parla d'una "confrontació" per forçar l'Estat a una "negociació real". Aquesta línia la va avançar el mateix Puigdemont a Prada de Conflent a l'agost, quan va apostar per la "confrontació intel·ligent". També ha estat la clau del darrer discurs del president inhabilitat Quim Torra al ple monogràfic del Parlament d'aquesta setmana.

Segons el document polític, Junts considera clau el paper que pugui tenir el Consell per la República -també presidit per Puigdemont- a escala internacional.

El document destaca que l'estratègia ha de ser sempre "pacífica, no violenta i democràtica". El text polític també admet que és "convenient" ampliar la base social sobiranista, però adverteix que cal prioritzar la "confrontació".

Junts també reivindica la vigència del mandat de l'1-O i planteja que les pròximes eleccions siguin un plebiscit per ratificar el mandat de l'1-O del 2017. Per la formació, un nou referèndum només tindria sentit si fos acordat amb l'Estat i amb prou garanties que se'n respecti el resultat.

La ponència política no defineix ideològicament JxCat de manera explicita, tot i que diversos dirigents de la formació l'han definit com a centreesquerra. Al text, el partit de Puigdemont aposta, per exemple, per l'accés universal a un sistema de salut finançat "majoritàriament amb impostos", i per la col·laboració publicoprivada.


Aval a la doble militància

De moment, un associat o associada del PDeCAT -o qualsevol altre partit- podrà mantenir el carnet i, alhora, ser militant de Junts. La formació de Puigdemont permetrà la doble militància fins que hi hagi una "confrontació electoral". És a dir, fins que -per exemple- el PDeCAT confirmi que es presentarà en solitari a les eleccions.

La ponència organitzativa també estableix que les bases de JxCat decidiran el candidat o candidata a les eleccions a través d'unes primàries. El reglament que regirà aquest procés, però, no es començarà a elaborar fins d'aquí uns dies o setmanes, ja que les eleccions formalment encara no estan convocades.

De fet, encara no està decidit si les primàries serviran per escollir només els caps de cartell de les quatre demarcacions o el total de les llistes electorals. De moment, el conseller de Territori, Damià Calvet, i la líder de Junts a Madrid, Laura Borràs, ja han confirmat la seva intenció de presentar-se a les primàries.


Dos mesos de congrés

El congrés fundacional de Junts va començar el 25 de juliol i s'ha acabat aquest dissabte amb la votació de les dues ponències. El partit compta, a hores d'ara, amb més de 4.000 afiliats.

Les votacions, que han estat telemàtiques, van començar la matinada de dissabte i han acabat a mitjanit. Aquest diumenge, el partit ha fet públic el contingut de les ponències.

La ponència política ha comptat amb el vot a favor del 96,59%, un 1,11% ho ha fet en contra, hi ha hagut 1,01% de vots en blanc i un 1,29% s'ha abstingut. La ponència organitzativa ha tingut el 94,29% de vots a favor, un 2,03% en contra, un 2,76% d'abstenció i un 0,92% de vots en blanc.

La ponència organitzativa havia rebut unes 750 propostes de les bases, i la política unes 800 més. Una de les esmenes rebutjades proposava l'aixecament de la suspensió de la DUI. Els equips de les dues ponències han estat treballant les esmenes fins a incorporar-les al text final.

ARXIVAT A:
JxCatProcés catalàCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut