Barcelona

Junqueras veu "motius per a l'esperança, però no per a l'eufòria", i exigeix a Mas els pressupostos més socials

Oriol Junqueras sorprèn amb una primera intervenció centrada plenament en l'economia, però que el porta a afirmar que la independència és "una necessitat urgent".

En un discurs amb poca crítica al president Mas, sí que li fa una petició clara: "Que els pròxims pressupostos siguin els socialment més justos de les últimes dècades."

Als no independentistes, els llança un repte: que demostrin el seu poder de convocatòria.

RedaccióActualitzat
Poca oposició. El líder de l'oposició, Oriol Junqueras, ha encetat la segona jornada del debat de política general al Parlament de Catalunya amb una intervenció en ordre invers a la intervenció d'aquest dimecres del president, Artur Mas. Primer ha abordat qüestions econòmiques i, després, al final, molt al final, el debat sobiranista, i és que inesperadament hi ha dedicat només l'última frase, tot i que el sobiranisme ha estat força més present en els torns de rèpliques. Junqueras ha versat un discurs poc crític amb el president, amb qui coincideix en diverses -o moltes- qüestions. Això sí, li ha reclamat amb insistència uns pressupostos més justos, perquè, segons ha dit, els treballadors estan pagant pràcticament tots els plats trencats de la crisi.

"Molta preocupació; força esperança"

"De motius per a la preocupació no en falten; de motius per a l'esperança, afortunadament, tampoc", ha etzibat, tot just començar, el líder republicà, que veu positives, per exemple, les exportacions, l'aportació del turisme i la captació d'inversió estrangera. Tot i això, admet que els motius per a la preocupació són "molt intensos i molt dramàtics". El líder d'ERC ha assegurat que la fiscalitat té efectes molt perniciosos sobre la cohesió social i en l'economia, i ha apostat per una política monetària més autèntica i agressiva.

També ha acusat l'Estat de fer una "enginyeria comptable poc fina" i ha destacat que un de cada quatre euros es destinen al deute. És per això que ha recordat que no falten motius per a la preocupació, però hi afegeix: "Dependrà de la nostra capacitat d'incidir en la realitat que la preocupació es concreti o que l'esperança esdevingui realitat". Segons Junqueras, amb l'increment de la recaptació de l'Estat no caldrien retallades a Catalunya, però "el problema és que rebem zero euros" d'aquest increment.

Pel líder de l'oposició, la crisi immobiliària i de sobreendeutament s'ha convertit "en una crisi de subconsum", però "grans entitats financeres i grans companyies energètiques", tot i això, en surten "beneficiades". També considera que els guanys en competitivitat s'han fet gairebé "de manera exclusiva" amb "l'estrangulament de la massa salarial", i "molt poc o gens amb la millora dels costos energètics, de transport o de finançament". Junqueras recorda que, a més, el crèdit no flueix, i que les conseqüències d'això les pateixen els treballadors. Això, juntament amb "el dèficit de les nostres administracions", afegeix, "ens porta a la crisi de subconsum".

Junqueras demana els pressupostos més justos

Per posar-hi solució, "necessitem instruments", ha assegurat Junqueras, a continuació, i ha recordat que el govern no pot decidir sobre moltes qüestions econòmiques, començant pel pressupost, "que el decideix el govern espanyol". Això, pel líder republicà, ens porta a una obligació, és a dir, una clara petició al pressupost de Mas: "Que els pròxims pressupostos siguin -almenys en termes relatius- els socialment més justos dels últims anys i dècades." Junqueras celebra, per tant, l'anunci del president que l'any que ve no hi haurà retallades addicionals. Tot i això, ha remarcat que cal exigir a l'Estat el que deu a les institucions catalanes, perquè "la societat no es vegi privada del que li pertoca" i no sigui "víctima d'aquest tracte injust".

Dos motius per a la independència

El discurs econòmic ha portat Junqueras al sobiranista.  Per líder republicà, els independentistes "ho som", ha assegurat, per dos motius: perquè "hi tenim tot el dret" i perquè "és una necessitat urgent", ha afegit, posant especial èmfasi en aquesta última paraula.

El republicà ha admès que el camí sobiranista té "incerteses", però ha recordat que l'ha decidit el poble català i que és "molt millor que les certeses que ens ofereix l'estat espanyol". També ha demanat a qui tingui una alternativa a la independència que la demostri amb la seva capacitat de convocatòria. A més, s'ha mostrat d'acord amb el president Mas que, com més ens diguin "no" al dret de votar, més "ens carreguem d'arguments". De fet, la coincidència de Junqueras amb Mas ha arribat al punt que el republicà ha reiterat, gairebé paraula per paraula, un dels arguments de la intervenció del president: "Estimem Espanya i l'espanyol però no coinfiem en l'Estat", ha dit.

Mas, d'acord amb Junqueras: ens falten mecanismes

En la seva rèplica, el president català, Artur Mas, s'ha mostrat molt d'acord amb el líder de l'oposició, sobretot en els aspectes econòmics. Per exemple, ha assegurat estar-hi al "cent per cent d'acord" que hi ha lloc per a l'esperança però no per a l'eufòria. "Afrontem la realitat, n'assumim els costos i crec que ho estem fent", ha dit. Pel president, tothom fa pronòstics, "en sentim molts", però "honestament no sabem què passarà". Per Mas, però, "hi ha algunes coses que clarament estan evolucionant en una línia millor", cal remarcar-ho perquè no es contagiï el pessimisme. Mas també ha dit que "a alguns els fa mandra reconèixer que ens cal més Europa", en referència a la petició d'accelerar la unió monetària que ha fet el líder republicà, que comparteix.

Sobre el pressupost, que, segons Junqueras, es decideix a Madrid, Mas ho ha admès: "Una part del pastís es fa més petita per les decisions que es prenen a Madrid", i posa com a exemple el dèficit i diu encara més: que el càstig que imposa l'Estat si no es compleix és tancar l'aixeta de la tresoreria. Tot plegat, "davant d'una indefensió total i absoluta de les institucions catalanes". És en aquest punt que el president ha recollit el guant de Junqueras respecte als pressupostos més justos.

Assegura que s'han sacrificat moltes coses per no malmetre els recursos socials, però que hi ha sacrificis que no es poden mantenir per sempre, com per exemple la inversió en infraestructures. Sobre les retallades, el president també dóna la raó a Junqueras que ens falten mecanismes: "Amb el dèficit que ens han imposat per a l'any que ve, de l'1% -ha dit el president-, sense fer res més ens hem de menjar 1.200 milions d'euros", quan hi ha previst un 5,8% de dèficit al conjunt de l'estat espanyol. I "ens seguim menjant una tercera part de la despesa d'un estat", s'ha queixat.

El president, en la seva contrarèplica, també ha volgut ressaltar la coincidència amb Junqueras sobre la importància del lideratge compartit: "Les decisions grans que hem de prendre els pròxims tres mesos en aquest Parlament han de ser de sumar tothom que hi pot ser.". Per Mas, com per Junqueras, la força la tenen els catalans: "El motor de canvi d'aquest país és el que vam veure a la Diada, aquest any i el passat, i també el juliol del 2010", ha dit, i ha reiterat: la solució és votar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut