Junqueras el 28 de gener passat al Parlament de Catalunya
Junqueras el 28 de gener passat al Parlament de Catalunya (ACN / Gerard Artigas)

Junqueras torna a demandar Sassoli per no protegir la seva immunitat

Actualitzat

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha presentat una altra demanda davant del Tribunal General de la Unió Europea (TJUE) contra el president del Parlament Europeu, David Sassoli.

En la demanda, Junqueras denuncia el president de l'Eurocambra per no reconèixer-li la immunitat el mes de desembre passat, abans que la Justícia europea es pronunciés sobre el seu cas.

El 10 de desembre, Sassoli va rebutjar tramitar una petició de l'eurodiputada republicana Diana Riba de protecció de la immunitat de Junqueras, perquè considerava que el Parlament Europeu era "incompetent" per tramitar-la.

 

El president d'ERC assenyala que, segons la sentència del TJUE del 19 de desembre, la condició d'eurodiputat s'adquireix en el moment de la proclamació dels resultats. És a dir, en el cas de Junqueras, el 13 de juny passat:

"Junqueras era eurodiputat quan Sassoli va denegar per incompetència del Parlament Europeu les peticions de protecció de la seva immunitat."

L'escrit acusa Sassoli d'haver adoptat la decisió perquè no considerava Junqueras eurodiputat, d'acord amb les autoritats espanyoles. Junqueras, però, insisteix que ja se sabien les conclusions de l'advocat general del TJUE, favorable a reconeixe'l com a eurodiputat.

 

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, aquest dijous al Parlament Europeu
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, aquest dijous al Parlament Europeu (EFE / Ian Langsdon)

 

El text ressalta que la sentència del TJUE que reconeixia la immunitat de Junqueras es va saber "només nou dies després" i que Sassoli va prendre la decisió sense informar-ne l'Eurocambra i sense que el cas s'elevés al comitè competent.

Segons l'escrit de Junqueras, Sassoli va prendre la decisió quan va "afirmar erròniament" que el 14 d'octubre, dia de la sentència del judici del procés, el Tribunal Suprem havia decidit sobre la seva elegibilitat i capacitat per ocupar l'escó al Parlament Europeu.

 

Els advocats del líder d'ERC asseguren que, davant l'Eurocambra i amb data 10 de desembre del 2019, no s'havia produït cap afectació del mandat de Junqueras i que les autoritats espanyoles tampoc havien comunicat cap modificació d'aquest mandat derivat de la sentència.

No és la primera acció legal de Junqueras contra el president del Parlament Europeu. El mes de novembre, el president d'Esquerra ja va demandar-lo davant del mateix tribunal, després que Sassoli es declarés "no competent" per reconèixer-li la immunitat.

El mes passat, Junqueras també va recórrer a la justícia europea contra la decisió de Sassoli de declarar vacant l'escó del president republicà.


 

 

 

 

ARXIVAT A:
David SassoliParlament EuropeuProcés catalàOriol Junqueras
Anar al contingut