Junqueras serà el candidat a presidir la Comissió Europea de l'Aliança Lliure Europea
Oriol Junqueras (ACN)
Brussel·les

Junqueras serà el candidat a presidir la Comissió Europea de l'Aliança Lliure Europea

És la primera vegada que l'Aliança Lliure Europea, grup del qual forma part ERC, presenta un candidat a presidir la Comissió

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras serà el candidat de l'Aliança Lliure Europea a presidir la Comissió Europea, segons ha confirmat a TV3 aquesta formació. El grup, del qual forma part ERC, ho anunciarà aquest vespre després d'una reunió a Brussel·les en un acte públic en un teatre. EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec també formen part d'aquest grup. Junqueras ja va ser eurodiputat entre els anys 2009 i 2011.

És la primera vegada que l'Aliança Lliure Europea presenta un candidat a la presidència de la Comissió. Aquest és un gest simbòlic per posar en l'ull comunitari la situació dels líders independentistes a la presó. En l'acte d'aquest vespre s'aprovarà una declaració a favor del dret a l'autodeterminació.

Després de les eleccions europees, el nom final sempre ha de ser avalat pels estats membres. Els dos principals candidats a presidir la Comissió Europea són Manfred Weber, del Partit Popular, i Frans Timmermans, del Partit Socialista. També s'hi presenten Ska Keller i Bas Eickhout, dels Verds, i Jan Zahradil, dels Conservadors i Reformistes Europeus.
 

Oriol Junqueras durant la seva declaració davant del Suprem en el judici del procés (ACN)​ 

Un gest simbòlic de cara a les europees del maig

L'Aliança Lliure Europea té 7 dels 52 eurodiputats del grup dels Verds. És, per tant, una família política petita al Parlament Europeu, on hi ha 751 eurodiputats. A més, el president de la Comissió Europea ha d'acabar comptant amb el vistiplau dels països membres de la UE.

La tria de Junqueras va en la línia d'aportar més visibilitat a la denúncia sobre la "vulneració sobre els seus drets polítics fonamentals" en la campanya per a les eleccions europees del maig.

Esquerra Republicana confia que si, com tot apunta, Junqueras és escollit eurodiputat, pugui exercir quan es constitueixi el nou Parlament Europeu al juliol, amb independència de quina sigui la seva situació processal vinculada a la causa per l'1-O.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasEleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut